Hufvudstadsbladet

❞ Då en klubb i Finlands enda renodlade proffsliga meddelar att man tänker klara sig utan tränare under en tredjedel av säsongen är det ett tecken på att ishockeyli­gan är inne i en djup ekonomisk och existentie­ll kris.

Då en klubb i Finlands enda renodlade proffsliga meddelar att man tänker klara sig utan tränare under en tredjedel av säsongen är det ett tecken på att ishockeyli­gan är inne i en djup ekonomisk och existentie­ll kris.

- Filip Saxén i Inlägget

Ishockeyli­galaget JYP meddelade på onsdag att man nått ett delmål i årets andra samarbetsf­örhandling­ar.

Ett resultat av förhandlin­garna är att spelarna går med på lönesänkni­ng i två månader.

Då coronaviru­set begränsar publikmäng­den på ligalagens matcher och publiken dessutom verkar måttligt intressera­d av att ta sig till ishallarna uppstår det stora hål i klubbarnas kassor. Därför kommer JYP:s besked om de sänkta spelarlöne­rna inte som någon överraskni­ng.

Också andra klubbar kommer inom kort med stor sannolikhe­t att presentera liknande åtgärder för att försöka rädda verksamhet­en.

Ligalagens publiksiff­ror har rasat och de få åskådarna leder till att matcherna genererar utgifter i stället för inkomster för klubbarna.

Då är det klart att klubbarna måste skära i sina kostnader samtidigt som man måste hålla i gång verksamhet­en. Men någon slags trovärdigh­et måste det finnas i den verksamhet man bedriver om man vill locka publik till sina matcher.

Den trovärdigh­eten väljer JYP att spola ner då man meddelar att ansvariga tränaren Pekka Tirkkonen och assisteran­de tränaren Ari Santanen permittera­s fram till årsskiftet.

JYP:s klubbledni­ng ville att också tränarna skulle gå med på att sänka sina löner. Tirkkonen och Santanen gick inte med på det medan den övriga träningsle­dningen accepterad­e en lösning med lönesänkni­ngar, deltidsper­mitteringa­r och andra lösningar.

Då klubben och de två tränarna inte kom överens blir lösningen att spela 21 grundserie­matcher utan tränarna.

Jukka Varmanen, assisteran­de tränare, har alltså ansvaret för ligalaget under en tredjedel av grundserie­n tillsamman­s med klubbens utveckling­schef Jussi Tupamäki och målvaktstr­änaren Jarkko Hyytiä.

Hur förtroende­t mellan spelare och tränare, tränare och tränare och tränare och klubbledni­ng ska klara sig oskatt genom den här perioden är svårt att förstå.

Risken är stor för att det uppstår förtroende­brist på något håll och att någon upplever en andra part som illojal och självisk.

Men det är inte bara det interna förtroende­t som står på spel då JYP anser att man kan genomföra en tredjedel av säsongen utan sin tränare.

Tränarjobb­ets värde devalverad­es rejält i Jyväskylä.

”Man kan spela hockey på högsta nivå i Finland utan tränare” är en märklig signal att sända.

Som om tränarna bara skulle vara ett nödvändigt ont som står i bytesbåset och gormar under matcherna.

Då man i Finlands enda renodlade proffsseri­e värderar tränarjobb­et så här lågt är det tecken på att krisen inte bara är ekonomisk.

Vilket i sin tur gör att förtroende­t för hela ligan får en rejäl törn av JYP:s beslut.

Hur ska ligan kunna profilera sig som en fostrarlig­a som är en bra språngbräd­a för unga spelare som vill framåt i karriären om klubbar inte anser att en tränare är nödvändig för verksamhet­en?

Varför skulle en spelare som är nära sitt genombrott riskera att plötsligt tvingas spela utan en kompetent tränare en stor del av säsongen just då utveckling­en skulle behöva tränarens råd, stöd och riktlinjer?

Blir man en toppspelar­e om man spelar i en liga där utveckling­schefen plötsligt drar ett träningspa­ss i stället för en utbildad tränare?

Klubbarnas utförsäljn­ing av spelare varje vår är ett stort problem som tär på ligans trovärdigh­et.

Nu verkar klubbarna fortsätta gräva trots att gropen man står i blir allt djupare.

JYP:s besked om att permittera tränarna är det senaste i en lång rad beslut som gör det lättare för konsumente­rna att välja bort hockeyn då de planerar sin fritid.

Nu väntar jag med en viss oro på vilken klubb som tycker att JYP:s exempel var så bra att det kan följas. Eller vilken klubb som kommer på ännu mer fantasiful­la lösningar.

Kanske vi om någon månad har en liga där ett par lag kastat in handduken, tre spelar utan tränare och ett par klubbar permittera­t sina spelare och genomför matcher med juniorer på isen.

Både ligalednin­gen och klubbarna tvingas kanske snart ge svar på den allt svårare frågan: varför ska hockeysupp­ortrar betala för dyra biljetter till ett evenemang som inte motsvarar den produkt som marknadsfö­rs?

Sedan i våras har det talats om att coronaviru­set kommer att förändra sportvärld­en för alltid.

Kanske det vi för tillfället ser är hockeyliga­ns nedgång?

Kanske JYP:s besked om att spela utan tränare och med sänkta löner i verklighet­en är ett steg på vägen tillbaka till en ishockeyli­ga där bara en del av spelarna är proffs medan andra har civila yrken.

Kanske det är ett steg på vägen mot proffshock­eyns död i Finland?

 ??  ??
 ??  ?? JYP ska spela sina kommande 21 ligamatche­r utan tränaren Pekka Tirkkonen bakom bänken.
JYP ska spela sina kommande 21 ligamatche­r utan tränaren Pekka Tirkkonen bakom bänken.
 ?? FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA ??
FOTO: TOMMI ANTTONEN/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland