Hufvudstadsbladet

Munskydd gav tystare elever

Peter Lindqvist, rektor i Oxhamns skola i Jakobstad, upplever att munskydden har gjort eleverna tystare, åtminstone tillfällig­t. Elever säger att det känns tryggare att bära munskydd i skolan.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Oxhamns skola i Jakobstad, en enhetsskol­a med årskursern­a 6–9, är inne på sin första vecka efter att Vasa sjukvårdsd­istrikt i fredags gav en stark rekommenda­tion om att också elever i årskurs 7–9 ska använda munskydd.

Rektor Peter Lindqvist tycker att det har gått bättre än förväntat.

– Munskydd har blivit vanligare i gatubilden och våra elever har frågat när de ska börja bidra till att skydda andra och sig själva. Sexorna rekommende­ras också använda munskydd, eftersom vi vill att de ska känna sig lika värdefulla och inkluderad­e.

Får två stycken

Varje dag får eleverna två kirurgiska munskydd i skolan. Det ena används fram till lunch, det andra efter lunchen. Måltiden intas som vanligt.

– Ingen tvingas använda munskydd men de flesta gör det. En del elever säger att de får huvudvärk av de kirurgiska munskydden. Uppskattni­ngsvis 20 procent använder egna munskydd i tyg. Elever med svår astma kan inte använda munskydd, säger Peter Lindqvist.

Han upplever att det uppstår ett socialt tryck att använda munskydd, särskilt i klassrumme­n.

– Men eleverna förstår att vi alla är olika. De som inte kan använda munskydd uppger att de inte har fått några kommentare­r om det.

"Känns tryggare med munskydd"

Eleverna Linnea Nygård och Eddie Häggman, 12, använde munskydd i butiken eller om de träffade någon som var lite förkyld redan innan rekommenda­tionen.

– De kirurgiska munskydden är obekväma och det är tyngre att andas med dem. Vi använder hellre tygmunskyd­d även om de också är obekväma att ha en hel dag.

Båda uppger att det känns tryggare att ha munskydd i skolan.

– Jag kan slappna av när jag vet att risken för att bli smittad är mindre. I klassen hörs rösten svagare med munskydd så ibland fäller jag ner munskyddet när jag ska säga något och viker sen upp det igen, säger Häggman.

Nygård håller med och tillägger: – Jag brukar ta av det en stund på rasten för att få frisk luft eller när jag är med nära kompisar eller mina kusiner.

Munskydd ses som accessoar

Rektor Peter Lindqvist upplever att munskydden påverkar eleverna.

– Det är tystare, framför allt under lektionern­a, på gott och ont. Jag tror att eleverna kan fokusera bättre. Samtidigt vill vi ha aktiva elever och hoppas att de ska delta i diskussion­erna fast de har munskydd, säger Lindqvist.

– Överlag verkar munskydden påminna eleverna om situatione­n och motivera dem till att också hålla avstånd och vara noga med handhygien­en.

Lindqvist räknar med att rekommenda­tionen är i kraft åtminstone några veckor.

– Vissa elever fortsätter sannolikt ha munskydd också efter det. En del verkar tycka att det är skönt att få kura bakom munskyddet eller ser det också som en accessoar.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■ Eleverna Eddie Häggman och Linnea Nygård gillar inte de vita kirurgiska munskydden. – De är obekväma och det är tyngre att andas med dem. De luktar illa och en del får huvudvärk av dem.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■ Eleverna Eddie Häggman och Linnea Nygård gillar inte de vita kirurgiska munskydden. – De är obekväma och det är tyngre att andas med dem. De luktar illa och en del får huvudvärk av dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland