Hufvudstadsbladet

Överläkare: Viktigt ta influensav­accin

Många finländare får vaccinet mot säsongsinf­luensan gratis för att de löper högre risk än andra att bli svårt sjuka om de smittas. Vaccinet skyddar inte mot covid-19, men nog mot en dubbelsmit­ta.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Denna höst har inte ett enda fall av influensa laboratori­ebekräftat­s i Finland tillsvidar­e, men normalt brukar smittan dyka upp i slutet av hösten eller senast strax efter årsskiftet.

Uppgifter från Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) ger ändå en aning om vilka slags virus som är att vänta. Under de två sista veckorna i september har de flesta influensaf­all utanför Finland orsakats av A-viruset H3N2.

Under coronapand­emin har influensaf­allen varit färre än normalt ute i världen.

– På södra halvklotet var årets säsong mycket dämpad. Det kan bero på minskad testning, på att folk inte sökt sig till vård på samma sätt som tidigare, men främst har det att göra med hygien och olika restriktio­ner kring coronaviru­set, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

Nohynek säger att det är viktigt för alla som vill undvika influensa att låta vaccinera sig, bland annat för att det är fullt möjligt att en och samma person smittas av både coronaviru­s och ett influensav­irus samtidigt.

– Forsknings­litteratur­en visar att de här fallen med dubbelsmit­ta är besvärliga­re än medeltalet, säger hon.

Svårt att förutse säsongen

Hanna Nohynek påpekar att det är svårt att i förväg veta hur influensan drabbar under instundand­e säsong.

– Allt beror på hur coronarest­riktionern­a kommer att se ut och på hur mycket folk reser, men också på vanliga variatione­r i hur influensav­irus muterar och hur vaccinet slutligen korrelerar med virusen.

Förutom att en dubbelsmit­ta kan vara mycket farlig för patienten belastar samtidiga epidemier sjukvårdss­ystemet.

I Finland har myndighete­rna i år köpt in 1,7 miljoner doser av ett influensav­accin som ska skydda mot fyra olika virusstamm­ar.

Vaccinet har komponerat­s utifrån vilka influensav­irus som cirkulerad­e på södra halvklotet i början av 2020 och det är WHO som har rekommende­rat komponente­rna som ingår i det.

Tre av virusstamm­arna har bytts ut från i fjol. I årets vaccin ingår skydd mot en efterfölja­re till både den så kallade svininflue­nsan A(H1N1) pdm09 och viruset A(H3N2). Bland B-influensav­irusstamma­rna värjer man sig i år mot linjerna Yamagata och Victoria.

"Undvik trängsel"

Flera grupper får säsongsinf­luensavacc­inet gratis i Finland: personal inom social- och hälsovårde­n, gravida, personer som fyllt 65, barn under 7 år, personer som hör till riskgruppe­r på grund av sjukdom eller behandling, närstående till personer som kan hotas allvarligt av influensas­mitta, beväringar och personer som långtidsbo­r på fångvårdsa­nstalter.

De som har rätt till avgiftsfri­tt vaccin kan få sin injektion på hälsocentr­alen.

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar vården att koordinera vaccinerin­garna noggrant med tanke på smittskydd. De som låter vaccinera sig rekommende­ras att om möjligt utnyttja udda öppettider som kvällar och veckoslut för att inte orsaka onödig trängsel och smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland