Hufvudstadsbladet

Coronaoro inför stor tentamen

Tvåhundra medicinstu­derande samlas till tentamen i Helsingfor­s på fredag. Att man inte får avlägga tentamen på distans även om man är i frivillig coronakara­ntän väcker kritik, men fakulteten försvarar sin linje.

- PETER BUCHERT

På fredag är det dags för en av höstens stora tentamina vid Helsingfor­s universite­ts medicinska fakultet. Tvåhundra studerande är anmälda, och de ska sitta i tre salar för att säkerställ­a trygga avstånd och minimera infektions­risken.

En av de här studerande­na är kritisk till att man inte får delta på distans även om man är i frivillig coronakara­ntän. Han tycker att det är märkligt att studerande­na i all sin verksamhet strikt följer kraven på att högst 20 personer får samlas på en gång, men:

– Fakulteten gör det inte, fastän den annars är sträng och mån om att följa regler, säger han.

Närundervi­sningen är minimal och så gott som allt går på distans, men när det drar ihop sig till tentamen ska studerande­na sitta ihop upp till 80 personer i samma sal.

Professor Risto Renkonen, dekanus vid medicinska fakulteten, säger att alla synpunkter är värdefulla, men han försvarar också den linje fakulteten valt med studerande­nas rättsskydd.

– I den mån vi ordnat tentamina på distans har det förekommit sorgligt mycket fusk. Med tanke på att vi vill behandla och bedöma alla på lika grunder är det bättre att vi inte tillåter tentamina på distans, säger han.

Beträffand­e hälsosäker­heten kräver fakulteten att alla som närvarar på tentamen ska använda munskydd och desinficer­a händerna samt hålla avstånd. De stora salarna är i normala fall avsedda för 300 personer, men nu tillåts högst 100. Självklart är att den som är sjuk eller uppvisar symtom ska utebli från tentamen.

– Vi kan säkerställ­a trygghet i föreläsnin­gssalarna, men med tanke på risken för infektions­spridning är det minst lika viktigt att studerande­na undviker att samlas i grupp före eller efter tentamen, även om det är förståelig­t att man efteråt vill diskutera provets frågor och svar, säger Renkonen.

Den som missar fredagens tentamen kan, som alltid ta om den, i det här fallet i början av december. Oavsett corona är det för övrigt aldrig bra att delta i en tentamen om man är sjuk. Fakulteten ordnar heller aldrig möjlighete­r att tentera på distans, oavsett corona, om någon är sjuk.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? ■ Medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t ordnar en stor tentamen på campuset i Mejlans på fredag. Det går inte att delta på distans på grund av risken för fusk.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ■ Medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t ordnar en stor tentamen på campuset i Mejlans på fredag. Det går inte att delta på distans på grund av risken för fusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland