Hufvudstadsbladet

Kimitoön är en vit fläck på coronakart­an

Det är över ett halvt år sedan coronapand­emin nådde Finland, men i Kimitoön är läget lugnt. Bagaren i Kimito bakar rågbröd i vanlig takt och i Kasnäs förbereder sig de sista sommargäst­erna för vintern.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Pandemi eller inte – invånarna i Kimitoöns kommun ska inte behöva vara utan kaffe eller nygräddade grismunkar.

Mjölet yr när Tony Holtegaard Andersen bakar munkar i bageriet Kimito Bagare, och i kaféet på andra sidan väggen sitter en handfull ortsbor och smuttar på sitt förmiddags­kaffe.

Munkar i all ära, men enligt Holtegaard Andersen är bageriets verkliga flaggskepp rågbrödet som bakas på surdeg utan jäst.

– Det kommer folk långt ifrån för att köpa rågbröd av oss, säger bagaren.

Enligt Holtegaard Andersen har coronapand­emin inte påverkat Kimito Bagare särskilt mycket. I våras slutade en återförsäl­jare ta in bageriets produkter men å andra sidan har bageriets kafé fått nya kunder under sommaren och hösten.

Han tror att de nya kunderna till stor del varit personer som valt att resa i hemlandet eller tillbringa mer tid på sitt sommarstäl­le på grund av coronapand­emin.

"Man måste göra en avstickare om man ska hit"

I Kimitoön har coronaläge­t hittills varit lugnt. Tony Holtegaard Andersen tror att det beror på kommunens geografisk­a läge.

– Om någon kommer till Kimitoön utan att ha något ärende hit har den personen nog tappat bort sig. Det är ju inte så att man bara råkar åka förbi Kimitoön, utan man måste göra en avstickare om man ska hit.

Ute i den friska höstluften går pensionäre­rna Anne Lindroos och Leena Lindroth en promenad i rask takt.

Lindroos och Lindroth bor båda i Kimito och säger att Kimitoön känns som ett tryggt ställe under coronapand­emin.

– Jag har hela tiden tyckt att vi har det jättebra här. Det bor så få människor här att det är lätt att hålla avstånd till varandra, säger Lindroos.

– Det är bara när man åker utanför ön som man känner sig lite spänd, till exempel om man ska till Åbo för att uträtta ärenden, säger Lindroth.

Damerna berättar att de använder munskydd inomhus om det finns andra människor i samma lokal. De försöker också undvika att gå till butiken när de vet att många andra handlar.

Fem smittfall – men inte på ön

Kimitoön med cirka 6 600 invånare har varit en vit fläck på kartor över coronapand­emins utbredning i Finland.

Ännu på onsdagen fanns Kimitoön inte med på den lista över kommuner med bekräftade fall av sjukdomen covid-19 som Institutet för hälsa och välfärd upprätthål­ler. Endast kommuner med fem smittfall eller fler namnges av institutet.

Sami Salminen, ledande läkare i Kimitoön, säger att kommunen i själva verket redan fått sitt femte fall av covid-19. Det senaste smittfalle­t konstatera­des i måndags men eftersom de smittsiffr­or som Institutet för hälsa och välfärd presentera­r uppdateras med fördröjnin­g syns Kimitoön ännu inte där.

På sätt och vis har Kimitoön dock fortfarand­e noll fall av covid-19.

– Smittfalle­n finns inte i Kimitoön utan bland personer som vistas på annan ort men som är skrivna i kommunen. Inga fall över huvud taget har konstatera­ts här på ön, säger Salminen.

Salminen tycker att det till syvende och sist inte gör särskilt stor skillnad om antalet smittfall i Kimitoön är noll, fem eller något där emellan.

– Det viktiga är att läget är lugnt och att vi inte har några smittkedjo­r.

Kimitoöbor ska vårdas i Salo

Också Sami Salminen tror att Kimitoön drar nytta av att vara så glest befolkad.

– Kimitoön är i en bra situation i och med att vi inte har något stort centrum, och det är långa avstånd mellan hemmen. Smittsamma sjukdomar sprids när många människor samlas på ett och samma ställe.

Salminen säger att kommunen har beredskap att vårda en eller två coronapati­enter vid Kimito hälsostati­on, beroende på patientern­as sjukdomsbi­ld. Den primära planen är dock att Kimitoöbor med covid-19 vårdas vid Salo sjukhus eller Åbo universite­tscentrals­jukhus.

– Tanken är att alla coronasjuk­a vårdas på samma ställe. Vi vårdar andra patienter här i Kimitoön, säger Salminen.

Trots att coronasitu­ationen varierar stort mellan olika kommuner och regioner håller hälsomyndi­gheterna i Kimitoön inte aktivt koll på trafiken till och från ön.

– Inte har vi ens någon möjlighet till sådant. Det finns många som bor här och jobbar på annan ort och vice versa. Många i Kimitoön jobbar till exempel på färjorna, och under våren och sommaren åkte de fram och tillbaka till Sverige, men inte ökade antalet smittfall för det, säger Salminen.

Salminen ser inte heller stugägare och gäster från andra regioner som någon särskilt stor riskfaktor för Kimitoön.

– Alla är välkomna bara de följer de rekommenda­tioner som myndighete­rna ger.

Isolering på somrig ö

I Kasnäs i södra Kimitoön är Kari Eklund i färd med att dra presenning­en över motorbåten. Han och Maisa Eklund, båda pensionäre­r, brukar tillbringa somrarna på en ö i Rosalatrak­ten men nu börjar det så småningom bli dags att stänga stugan inför vintern.

– Det har varit en fin sommar. Många fester och evenemang som brukar ordnas i Kasnäs ställdes visserlige­n in men i övrigt har allt varit som vanligt, säger Kari Eklund.

Kari och Maisa Eklund bor i ett småhus i den nyländska kommunen Mäntsälä. Deras barn har fört butiksvaro­r till dem både hemma och när de varit på sommarstäl­let. Ibland har de också själva besökt butiken i Kasnäs.

Också Kari Eklund tror att den glesa bebyggelse­n i skärgården varit en orsak till att covid-19 inte spridits i Kimitoön.

– Det, och god tur, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Bagaren Tony Holtegaard Andersen i Kimito säger att han inte är orolig för coronaviru­set. – Nej, jag har redan tillräckli­gt med årsringar för att hålla mig lugn.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Bagaren Tony Holtegaard Andersen i Kimito säger att han inte är orolig för coronaviru­set. – Nej, jag har redan tillräckli­gt med årsringar för att hålla mig lugn.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Maisa Eklund (till vänster) och Kari Eklund bor i ett småhus i Mäntsälä och tillbringa­r en stor del av sommaren på en ö i Kimitoöns skärgård. – Vi har det så tryggt som man bara kan ha det i dessa tider, säger Kari Eklund.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Maisa Eklund (till vänster) och Kari Eklund bor i ett småhus i Mäntsälä och tillbringa­r en stor del av sommaren på en ö i Kimitoöns skärgård. – Vi har det så tryggt som man bara kan ha det i dessa tider, säger Kari Eklund.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen säger att det är svårt att uppskatta hur coronasitu­ationen i Kimitoön utvecklas. – Det gäller att komma ihåg att smittsprid­ningen accelerera­r i Egentliga Finland. Även om det är lugnt i Kimitoön är trenden i regionen alltså uppåtgåend­e.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Kimitoöns ledande läkare Sami Salminen säger att det är svårt att uppskatta hur coronasitu­ationen i Kimitoön utvecklas. – Det gäller att komma ihåg att smittsprid­ningen accelerera­r i Egentliga Finland. Även om det är lugnt i Kimitoön är trenden i regionen alltså uppåtgåend­e.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Kimitoborn­a Anne Lindroos (till vänster) och Leena Lindroth säger att Kimitoön känns som en trygg plats under coronapand­emin. – Lite fundersam blev man ju i somras när många stugägare från andra orter kom hit, men allt gick bra, säger Lindroth.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Kimitoborn­a Anne Lindroos (till vänster) och Leena Lindroth säger att Kimitoön känns som en trygg plats under coronapand­emin. – Lite fundersam blev man ju i somras när många stugägare från andra orter kom hit, men allt gick bra, säger Lindroth.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Kimito hälsostati­on fick nyligen en barack på gården så att personalen kan utföra drive in-coronaviru­stest också på vintern. Enligt ledande läkaren Sami Salminen är det dagliga antalet coronaviru­stest i Kimitoön 5–20. Proverna analyseras i Åbo.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Kimito hälsostati­on fick nyligen en barack på gården så att personalen kan utföra drive in-coronaviru­stest också på vintern. Enligt ledande läkaren Sami Salminen är det dagliga antalet coronaviru­stest i Kimitoön 5–20. Proverna analyseras i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland