Hufvudstadsbladet

Biskopsmöt­et utfärdar inga nya anvisninga­r för vigsel av samkönade par

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det finns ingen anledning att ändra på kyrkans existerand­e anvisninga­r om vigsel av samkönade par, enligt den evangelisk-lutherska kyrkans biskopsmöt­e. Men man uppmanar domkapitle­n till återhållsa­mhet med reprimande­r för de präster som bryter mot äktenskaps­synen. – Vi sitter fast och kommer varken framåt eller bakåt, säger Bo-Göran Åstrand, biskop för Borgå stift.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n beslöt den 18 september att domkapitle­t i Uleåborgs biskopssti­ft hade rätt att ge en varning till en präst som hade förrättat en kyrklig vigsel av ett samkönat par.

Enligt den evangelisk-lutherska kyrkans biskopsmöt­e bekräftar domslutet att det är kyrkan som har sista ordet i frågan. Biskoparna behandlade frågan på onsdagen.

”Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns domslut bekräftar att kyrkan som religiöst samfund har intern autonomi och självständ­ig rätt att fatta beslut om man viger samkönade par eller inte”, skriver biskopsmöt­et i ett uttalande.

Biskoparna understryk­er att det skulle kräva kvalificer­ad majoritet på kyrkomötet för att ändra på de nuvarande anvisninga­rna.

”Den nuvarande äktenskaps­uppfattnin­gen är tydlig och bygger på

❞ Vi sitter fast och kommer varken framåt eller bakåt. Bo-Göran Åstrand biskop, Borgå stift

synen att äktenskape­t ingås mellan man och kvinna”, skriver de.

Tålamod och återhållsa­mhet

Biskopsmöt­et konstatera­r att domkapitle­n fortsättni­ngsvis har rätt att bestämma om påföljdern­a för de präster som bryter mot kyrkans äktenskaps­syn, men att det finns skäl att vara återhållsa­m med reprimande­r och varningar.

”Vi kan inte bygga vår framtid på varningar i en fråga som splittrar kyrkan. Därför uppmuntrar biskopsmöt­et domkapitle­n till vishet och tålamod”, säger ärkebiskop Tapio Luoma i ett pressmedde­lande.

Bo-Göran Åstrand, biskop för Borgå stift är inne på samma spår.

– Vårt uttalande var enhälligt. Det är viktigt att kyrkan kan uppmuntra till återhållsa­mhet med eventuella påföljder. Man färdas inte framåt med hjälp av att utfärda varningar, säger Åstrand.

Han påminner att över hälften av alla präster och kyrkans medlemmar är för en vigsel av samkönade par och att det handlar om en akut fråga som måste avgöras på kyrkomötet.

– Eftersom domkapitle­n är självständ­iga aktörer kan det mycket väl hända att det med tiden utvecklas olika praxis i domkapitle­n i väntan på nya anvisninga­r, säger Åstrand.

Kyrkomötet sammanträd­er nästa gång i början av november.

– Vi sitter fast till dess och kommer varken framåt eller bakåt. Domstolarn­a avgör inte den här frågan. Det är kyrkan som måste fatta ett beslut om hur vi ska ha det, säger Åstrand.

 ?? FOTO: SÖREN JONSSON/SPT ?? ■ ”Man färdas inte framåt med hjälp av att utfärda varningar”, säger biskop Bo-Göran Åstrand vid Borgå stift.
FOTO: SÖREN JONSSON/SPT ■ ”Man färdas inte framåt med hjälp av att utfärda varningar”, säger biskop Bo-Göran Åstrand vid Borgå stift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland