Hufvudstadsbladet

KD och De blå gör gemensam grupp i Helsingfor­s

- HBL

Kristdemok­raterna och Blå framtid kommer att ingå valförbund i Helsingfor­s inför kommunalva­let 2021, och slår dessutom samman sina fullmäktig­egrupper. Partierna kommer ändå att ha sina egna respektive valprogram. I Helsingfor­s stadsfullm­äktige sitter Mika Ebeling (KD) och Sampo Terho (Blå) som ordinarie fullmäktig­eledamöter för respektive parti.

Ebeling är gruppordfö­rande för den sammanslag­na gruppen.

”För Kristdemok­raterna är de blå, som har en kristligt social värdegrund, en naturlig allierad. Vi anser att balansen mellan människors rättighete­r och ansvar är viktig. Människor ska bära ansvar för sitt liv, men vi ska inte lämna dem som behöver hjälp till sitt öde”, skriver Ebeling i ett pressmedde­lande.

Till gruppen hör också partiernas suppleante­r, det vill säga Toni Ahva (Blå), Mauri Venemies (KD) och Tuulikki Vuorinen (KD).

Toni Ahva är gruppens vice ordförande. Ahva uppger att den gemensamma gruppen ska driva trygghetsf­rågor, familjefrå­gor, och företagare­s och närstående­vårdares intressen.

Tidigare hade den blå gruppen två mandat, men då Jussi Niinistö slutade och blev kommundire­ktör i Kannus kom ersättaren Matias Turkkila in, som är Sannfinlän­dare. De blå hoppade av Sannfinlän­darna efter det förra kommunalva­let 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland