Hufvudstadsbladet

Smittan återvänder till Norden

Vasaregion­en i Finland hör till de områden i Norden som drabbats hårdast av höstvågen av covid-19. Lika illa är det bara i Reykjavík. Också i Uppsala var studentern­as första träffar ödesdigra.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Island, som i våras fick beröm världen över för sin snabba och effektiva hantering av coronaviru­set, har nu halkat bakåt rejält.

Efter ett mindre bakslag för viruset redan i somras är landet nu inne i en tredje coronavåg. På onsdagen hade Island en två veckors incidens med 266 fall på 100 000 invånare – fem gånger mer än talet för Finland.

I Island råder ett förbud på folksamlin­gar på mer än 20 personer och en allmän två meters distansreg­el för alla människor man inte känner gäller. Barer och nattklubba­r är stängda. I Reykjavík, där läget är mest ansträngt, har ytterligar­e regler stängt bland annat frisörsalo­nger, simhallar och andra badinrättn­ingar.

Sverige, som har blivit känt för de lindrigast­e coronarest­riktionern­a i världen, har nu infört regionala och lokala rekommenda­tioner, bland annat i Uppsala län strax norr om Stockholm.

Till länet hör studiestad­en Uppsala och tätorter som Enköping och Bålsta. Här uppmanas alla nu undvika resor med kollektivt­rafik och att ha fysisk kontakt med andra personer än dem man bor med.

Beslutet om skärpta råd gäller till början av november men kan förlängas.

– Framför allt innebär det att jobba mer hemifrån när det går och att tänka efter innan man går på arrangerad­e fester, säger Sveriges statsepide­miolog Anders Tegnell som tagit fram råden tillsamman­s med lokala smittskydd­släkare till nyhetsbyrå­n TT.

Det är däremot inte aktuellt för Uppsala universite­t och eller gymnasiesk­olorna att återgå till distansstu­dier – nuvarande upplägg med distans vid behov eller till viss del verkar enligt honom fungera bra.

Inom landet avråder myndighete­r ändå inte från resor till och från Uppsala.

Studentfes­ter även här källan?

Smittsprid­ningen i Uppsala har ökat och även börjat belasta sjukvården. På tisdagen vårdades totalt 33 personer i isolering, av vilka åtta på intensivvå­rdsavdelni­ng.

– Vi utesluter inte att detta kan bli aktuellt i fler regioner. Det som nu händer i Uppsala, som vi inte ser på andra platser, är ett ökat tryck på vården, säger Anders Tegnell till TT.

Precis som i Vasa spårades också smittsprid­ningen i Uppsala till studentfes­ter i början av studieåret. Om just den smittan fortfarand­e sprids i regionen kan han inte säga.

– Det verkar ha lugnat ned sig nu. Om den smittan nu sprids ute i samhället har vi inte data för att avgöra, säger Tegnell.

1,3 miljoner norrmän fick strängare regler

I Norge har man landets mest strikta coronarest­riktioner på lut i Oslo. Precis som i Finland är huvudstade­n och här med det vidsträckt­a omgivande fylket Viken de hårdast drabbade av coronaviru­sets norska höstvåg.

Omkring 1,3 miljoner av Norges totalt drygt fem miljoner invånare berörs redan nu av allmänna restriktio­ner.

I kollektivt­rafiken påbjuds munskydd, och offentliga tillställn­ingar med fasta sittplatse­r får samla högst 200 personer. Om någon bara har ståplats är gränsen 50 personer.

Flera kommuner i regionen har själva beslutat ålägga restaurang­er och barer att ta upp kontaktupp­gifter till sina gäster för att effektivt kunna spåra eventuell smitta.

Tidigare i veckan beslöt den socialdemo­kratiskt ledda stadsstyre­lsen, byrådet, i Oslo att vänta med ännu strängare coronarest­riktioner, bland annat för att Oslos äldreboend­en hittills har gått fria från smitta. Ett följande steg hade varit att privata tillställn­ingar får samla högst fem personer och att det blir munskydd vid alla folksamlin­gar på stan.

Svår sits för små sjukhus

Också på Vestlandet, med bland annat städerna Bergen, Stavanger och Ålesund, är smittnivån förhöjd.

På vissa småorter har lokala coronautbr­ott lett till att hälsovårde­n är kritiskt överbelast­ad. Vid det lilla, nordliga Hammerfest­s sjukhus var vården överbelast­ad; där var fyra covid-19-patienter mycket.

I Danmark gäller liknande restriktio­ner som i Finland. Offentliga tillställn­ingar kan i Danmark ha högst 50 gäster. Barer och restaurang­er stänger klockan 22 på kvällen och den som inte har en sittplats behöver bära andningsma­sk.

 ?? FOTO: HALLDOR KOLBEINS/LEHTIKUVA-AFP ?? I Island är den tredje vågen av coronaviru­s dyster – medan landet i våras fick beröm världen över för sin effektiva hantering av pandemin.
FOTO: HALLDOR KOLBEINS/LEHTIKUVA-AFP I Island är den tredje vågen av coronaviru­s dyster – medan landet i våras fick beröm världen över för sin effektiva hantering av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland