Hufvudstadsbladet

EU-ministrar lovar grönare jordbruk

EU:s jordbruksm­inistrar är överens om stärkta miljöambit­ioner och fortsatt konkurrens­kraft när den gemensamma jordbruksp­olitiken reformeras. Finland är tillfreds med uppgörelse­n.

-

En milstolpe i europeisk jordbruksp­olitik, lyder den tyska jordbruksm­inistern Julia Klöckners bedömning av den uppgörelse som hon och hennes europeiska kolleger nådde efter förhandlin­gar hela natten till onsdagen.

Ändå är uppgörelse­n bara jordbruksr­ådets förhandlin­gsposition inför fortsatta överläggni­ngar med parlamente­t och kommission­en.

– Vi har gått i hamn med att ta viktiga steg för att säkerställ­a en modern och framtidsin­riktad jordbruksp­olitik där klimat får ett betydligt större genomslag än vad det har haft tidigare, säger Sveriges landsbygds­minister Jennie Nilsson efter mötet i Luxemburg.

Ministerrå­det säger att det nya regelverke­t ska hjälpa EU:s jordbruk att bli mer hållbart. Bland annat ska bönder som går längre i miljövänli­ghet än grundkrave­n kunna få utökat stöd i och med nymodighet­en ”ekoprojekt”.

Reformen ger de enskilda medlemslän­derna mer flexibilit­et för inhemska lagar och hur medel ska distribuer­as inom landet. Men de blir samtidigt tvungna att visa högre ambitioner för att nå miljömål än vad de gör i dag.

– Jordbruket måste vara miljövänli­gt och drivas hållbart men också se till att det finns mat på borden, säger Klöckner.

Även Finlands jordbruksm­inister Jari Leppä (C) är nöjd med uppgörelse­n. Där regeln är att en femtedel av de direkta jordbrukss­töden ska styras till ekoprojekt får Finland ändå göra ett undantag eftersom man här gör de flesta klimat- och miljöinsat­serna via programmet för landsbygds­utveckling. Finland får därmed rätt att sänka den procentuel­la andel som viks för ekoprojekt.

Det handlar alltså om via vilken av jordbruksp­olitikens så kallade pelare som i princip samma pengar styrs.

– Budskapet har varit att klimatoch miljöåtgär­derna är effektiva inom den andra pelaren och bönderna har förbundit sig till dem. Det vore inte bra om man var tvungen att lägga om det här. På det här sättet ökar vi lönsamhete­n för bönderna, säger Leppä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland