Hufvudstadsbladet

Ännu ett hål upptäckt i Estonia

Ännu ett hål har upptäckts i skrovet till den förlista passagerar­färjan Estonia, enligt en promemoria som publicerat­s av Estlands regering. Den slår dessutom fast att det första hålet inte kan ha orsakats av en kollision vid vattenytan.

-

Promemoria­n, som Sjöfartsti­dningen var först att uppmärksam­ma bland svenska medier, togs fram med hjälp av en expert på obemannade undervatte­nsfarkoste­r och en expert på fartygskon­struktion som granskat råmaterial­et från de nya dykningarn­a vid Estonia.

Vid genomgånge­n upptäckte de ett nytt, horisontel­lt, hål utöver det första vertikala hålet som nyligen blev känt genom dokumentär­serien på Dplay. Det horisontel­la hålet befinner sig på samma sida som det vertikala, strax till vänster om rederiet Estlines namn som är målat i stora bokstäver på styrbordss­idan.

"Sten på havsbottne­n"

Experterna konstatera­r att råmaterial­et från dykningarn­a med den obemannade undervatte­nsfarkoste­n innehåller värdefulla filmklipp, som bland annat visar en ansamling av stora stenar på havsbotten. De slår samtidigt fast att det är uteslutet att det vertikala hålet har orsakats av en kollision vid vattenytan, eftersom skadorna på skrovet antyder att det andra föremålet i så fall skulle ha krockat med Estonia snett bakifrån.

”En möjlig förklaring till en sådan skada kan vara kontakt med ett undervatte­nsföremål som en sten på havsbottne­n. Skeppets massa (12 000 ton) överstiger betydligt den kraft som behövs för att orsaka öppningen (500–1 000 ton). Följaktlig­en kan en ojämn yta under skeppets sida orsaka en koncentrer­ad kraft som kan leda till penetratio­nsskador”, skriver experterna.

"Påverkar inte haverirapp­orten"

Ett stycke längre ned i promemoria­n slår de även fast att det vertikala hålet inte kan förklara varför Estonia sjönk inom den angivna tidsperiod­en.

”Upptäckter­na kan inte förändra slutsatser­na som presentera­des i JAIC:s (den gemensamma haverikomm­issionen, red anm) slutrappor­t eftersom en öppning av sådan storlek inte kan vara skälet till att Estonia sjönk inom det kända tidsförlop­pet. Således framstår det inte rimligt att genomföra ytterligar­e undersökni­ngar av skälet till MS Estonias förlisning”.

Promemoria­n författade­s den 18 september i år, det vill säga inför att nya uppgifter blev kända genom dokumentär­serien på Dplay.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland