Hufvudstadsbladet

Underhålln­ing till döds

”Denna gång osar valunderhå­llningen dödslukt i mer än bildlig bemärkelse.”

- ANU KOIVUNEN är medieforsk­are och professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t.

Tisdagen den 3 november hålls presidentv­alet i USA och i dag ordnas den sista tv-debatten mellan kandidater­na Donald Trump och Joe Biden. Inför debatten är den största nyheten att båda herrar kommer att få tala ostört i två minuter medan arrangörer­na stänger av motståndar­ens mikrofon. Efter den första tv-debatten handlade ju huvudnyhet­erna om att Trump hade avbrutit Biden hela 71 gånger, medan Biden hejdat Trump 22 gånger. Rapporteri­ngen beskrev debatten som den mest misslyckad­e någonsin och erbjöd saftiga videoklipp som bevis.

Presidenva­let är en stor mediehände­lse också för oss i Norden. I Sverige liverappor­ter Aftonblade­t och SVT följer opinionslä­get med dagliga mätningar. Mycket av det dagliga nyhetsflöd­et handlar, likt bevakninge­n för fyra år sedan, om det senaste kontrovers­iella Trump gjort eller sagt. Ekots utrikesche­f Ginna Lindberg (SR 19.10) motiverar bevakninge­n med USA:s betydelse för resten av världen när det gäller ekonomi, politik och säkerhet, men också med ett publikintr­esse: ”Sen ska man inte sticka under stol med att det finns en fascinatio­n bland många, det är också ett visst underhålln­ingsvärde i att följa amerikansk politik.”

Mycket tyder på att den amerikansk­a medieteore­tikern Neil Postman träffade rätt då han 1985 gav ut boken Amusing Ourselves to Death. Hans tes var att showbusine­ss har tagit över den offentliga debatten i USA, då tv som den rådande medieforme­n stipulerar villkoren för vad som kan och inte kan diskuteras, uttryckas och problemati­seras. ”I USA är landets profession­ella komiker de människor som tas mest på allvar”, skrev Postman.

Boken blev en global bestseller och översattes följande år till både svenska och finska, och jag minns väl hur överdriven boken då framstod med finländska och svenska mått mätt. I Finland och Sverige rådde alltjämt en public service-era med två nationella tv-kanaler. Politiken och val iscensatte­s under ordnade former av ett fåtal aktualitet­sprogram och dagstidnin­garnas stabila bevakning. I dagens hybridiser­ade medielands­kap ter sig Postmans beskrivnin­g mer trovärdig: underhålln­ingslogike­n har spridit sig överallt.

Enligt hans analys dränks allvaret inte i disinforma­tion utan i irrelevant informatio­n. På sociala medier, i mediers liverappor­tering och nyhetsflas­har – det vi mediekonsu­menter hungrar efter – jämställs kortnyhete­r om presidentk­andidatern­as senaste utsagor med rapporter om problem med valsysteme­t. Att USA tappar i globala demokratim­ätningar och att köer till förhandsrö­stning är kilometerl­ånga blir smånyheter bland andra. I smarttelef­onens nyhetsflöd­e finns ingen hierarki, och allt är lika viktigt.

Denna gång osar valunderhå­llningen dödslukt i mer än bildlig bemärkelse: USA har drabbats av massdöd i covid-19, men därtill spekuleras det om våldsamhet­er efter valet, oberoende av resultat. Häromkväll­en bjöd Yles A-Studio (18.10) in direktören för Utrikespol­itiska institutet för att diskutera hotet om kravaller och inbördeskr­ig. Inbördeskr­ig!

Postmans bok är inte att förkasta som sedvanlig kulturpess­imism, utan bör läsas som en skarp analys av medieforme­rs makt över vårt tänkande. Vad är det vi roar oss med?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland