Hufvudstadsbladet

Skapa fri rörlighet på riktigt för de synskadade

- VEERA FLORICA RAJALA jurist, Helsingfor­s

TRAFIK Förra veckan firades den vita käppens dag. En dag för att uppmärksam­ma oss personer med synnedsätt­ning samt att visa respekt för den vita käppen. En ypperlig dag att lyfta fram bristen på tillgängli­ghet i Helsingfor­s.

Hur ofta har du rört dig i Helsingfor­s och känt dig otrygg? Vi är många som varje dag känner oss osäkra och otrygga när vi tar oss fram i vår stad på grund av bristen på ljudsignal­er vid övergångss­tällena.

Jag skulle särskilt vilja lyfta upp oss med synnedsätt­ning som inte kan se om trafikljus­et visar grönt eller rött. Vi lyssnar i stället på bip-ljudet som tyvärr, alltför ofta, saknas vid övergångss­tällena i vår huvudstad. När ljudsignal­erna saknas finns det förstås andra alternativ. Man kan i bästa fall fråga någon, eller gå en längre bit för att korsa gatan vid något annat ställe där en ljudsignal finns. Men tyvärr finns det också ett tryggt, men trist alternativ: att stanna hemma.

Skulle en seende acceptera att inte kunna röra sig fritt i sin vardag? Under coronatide­n har hela landet fått uppleva hur det känns när man inte får och inte vågar ge sig ut. Varför ska jag som en person med synnedsätt­ning begränsas i min rörlighet varje dag, år efter år? Varför ska många äldre människor också bli mer begränsade? Är inte vår fria rörlighet och trygghet också viktig?

Vi har världens tredje äldsta befolkning, men vi vidtar inte det enklaste medel för att göra livet tryggare för det hundratals om inte tusentals äldre med nedsatt syn.

Staden argumenter­ar att det är för dyrt att införa ljudsignal­er vid alla övergångst­ällen. Samtidigt blir det även dyrt för samhället att inte erbjuda invånarna en möjlighet att ta sig fram självständ­igt. Många är beroende av samhällets tjänster. Kostnader relaterade till dessa, för att inte tala om ensamhet, är inte direkt billiga. Vore det inte bättre att vi som kan och vill ta oss fram själv erbjuds förutsättn­ingar för att kunna ta oss tryggt och säkert till förskolan, arbetet och studier eller till matbutiken. I Stockholm har man arbetat systematis­kt med tillgängli­ghetsfrågo­r sedan 1999 och ljudsignal­er vid alla övergångss­tällen är standard, inget undantag.

Vi har världens tredje äldsta befolkning, men vi vidtar inte det enklaste medel för att göra livet tryggare för det hundratals om inte tusentals äldre med nedsatt syn.

En del argumenter­ar att ljuden vid övergångss­tällen är störande. Hur kommer det sig att de inte upplevs störande i andra länder? Kan det vara så att allmänhete­n vänjer sig vid ljudet precis som med bilarnas buller? I Sverige regleras ljudet från övergångss­tället utifrån tiden på dygnet, det vill säga att bip-ljudets volym höjs då trafikens ljud är högre och ljudet sänks då trafiken avtar framåt kvällarna.

Helsingfor­s stad behöver en plan för sitt tillgängli­ghetsarbet­e som är i linje med vår grundlag och FN:s konvention för personer med funktionsn­edsättning. Det räcker inte med att ha en sida med allmän informatio­n på stadens webbplats för att säga att man gjort tillräckli­gt. Att skapa en plan, där tilländamå­lsenliga övergångss­tällen införs på exempelvis fem år, borde inte medföra en omöjlig kostnad för staden. Framför allt med tanke på att kostnadern­a kan öka om de äldre och personer med synnedsätt­ning fortsatt blir beroende av individuel­la färdmedel. Antalet äldre med synnedsätt­ning kommer definitivt inte minska i vår stad.

Det är först då det finns hinder i miljön som människor blir funktionsh­indrade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland