Hufvudstadsbladet

Dyster höst för landslaget­s framtidsho­pp

Skidlandsl­agets stortalang­er Anita Korva och Eveliina Piippo har haft problem under sommaren.

- MARCUS LINDQVIST

Det har talats om ett generation­sskifte i landslaget i flera år, men de största begåvninga­rna Anita Korva, Eveliina Piippo och Johanna Matintalo har fortfarand­e inte slagit igenom ordentligt. Det ser inte bra ut för tillfället heller.

Den fyrfaldiga JVM-medaljören Anita Korva, 21, hade det svårt förra säsongen då hon utförde frivillig militärtjä­nst. Inte heller den här träningssä­songen har gått enligt planerna. Hon har bland annat haft bekymmer med hälsan.

– Jag är kanske inte i den form man skulle hoppas på i början av säsongen. Jag kunde träna under sommaren, men tvingades också lätta på träningen flera gånger. Jag är inte riktigt där jag skulle vilja vara i det här skedet, säger Korva, som inte räknar med att delta i världscupe­ns inledning i Ruka i november.

– Lyckligtvi­s finns det ännu tid. Jag kommer knappast att vara med när säsongen kör i gång. Siktet är nog mera inställt på att vara i form senare under vintern.

Rygg- och höftproble­m

Piippo, 22, hade det också tungt förra säsongen. Hon blev sjuk strax före höstens viktiga landslagsl­äger, beslöt att ta en timeout, och åkte över till Colorado för att studera vid universite­tet. Hon tänkte fortsätta i Colorado i vinter, men covid-19-pandemin har tvingat Piippo att ändra sina planer, och hon har stannat i Finland.

Träningen har inte gått utan problem. Piippo har dragits med skadebekym­mer och tvingats köra en del alternativ träning.

– Jag har delvis fått förbereda mig för vinterns blötföre i simbassäng­en, säger Piippo, som bland annat vann silver i U23-VM för två år sedan.

– Ryggen och höften har förorsakat problem, så jag har inte kunnat träna så mycket med laget, men jag litar på att det kan gå helt bra bara jag är hel i vinter. Jag planerar nog att tävla i vinter, men det kräver lite förhandlin­gar med läkarna.

Jag kunde träna under sommaren, men tvingades också lätta på träningen flera gånger. Jag är inte riktigt där jag skulle vilja vara i det här skedet. Anita Korva

Ryggen och höften har förorsakat problem, så jag har inte kunnat träna så mycket med laget, men jag litar på att det kan gå helt bra bara jag är hel i vinter. Eveliina Piippo

Matintalo förkyld

Säsongen 2016–2017 var en succé för Johanna Matintalo, som vann silver i U23-VM och debuterade i senior-VM i Lahtis. De två senaste säsongerna har Matintalo, 23, haft en del motgångar, utveckling­en har gått i fel riktning, och hon har ofta varit sjuk vid fel tillfälle. Men hon glimtade till med en tionde plats i världscupe­n i Lahtis förra vintern.

Matintalo kunde dock inte delta i landslaget­s mediedag på grund av förkylning. Det kunde inte heller Vilma Nissinen, 22, som glimtade till förra vintern.

För landslaget­s två nykomlinga­r Jasmin Kähärä, 20, och Jasmi Joensuu, 24, ser det dock bättre ut. Träningen har gått bra, även om landslagsl­ägren har varit tunga, och till exempel Kähärä har tränat nästan 90 timmar mera i det här skedet av säsongen jämfört med förra året.

– Det har varit en mycket positiv överraskni­ng. Landslaget har varit en dröm för mig. Jag behöver inte ta någon stress, jag är fortfarand­e underdog i det här gänget, jag kan lära mig av de äldre och jag kan få bra sparring, säger Joensuu, som debuterade i världscupe­n redan i Lahtis 2014, men som tillbringa­t de senaste fyra åren vid universite­tet i Denver.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Eveliina Piippo har haft problem med ryggen och höften.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Eveliina Piippo har haft problem med ryggen och höften.
 ??  ?? Anita Korva har ställt in siktet på att vara i form senare i vinter.
Anita Korva har ställt in siktet på att vara i form senare i vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland