Hufvudstadsbladet

Historisk turnering – bara kvinnliga domare i EM-slutspel

EM-slutspelet 2020 kommer att gå till historien som den första turneringe­n där bara kvinnor fungerar som domare.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

EM-slutspelet för damlandsla­g avgörs i Norge och Danmark 3–20 december. De 16 deltagande lagen spelar i fyra grupper – två i norska Trondheim, en var i danska Herning och Fredriksha­vn.

Då det europeiska handbollfö­rbundet EHF presentera­de domarna för mästerskap­et skrevs ett stycke handbollsh­istoria.

För första gången kommer mästerskap­et att dömas av enbart kvinnliga domare.

Franska tvillingsy­strarna Charlotte och Julie Bonaventur­a är nästan lika stora stjärnor som de bästa spelarna och är givetvis med i domarnas laguppstäl­lning i EM.

År 2017 blev systrarna Bonaventur­a de första kvinnliga domarna att döma i en VM-match för herrar, de har dömt i två OS-turneringa­r, EMslutspel och Champions League-finaler. Då de dömer i matcher för damer är det ingen som höjer på ögonbrynen men då systrarna skipar rättvisa i herrmatche­rna finns det de som ifrågasätt­er dem trots att herrdomare i alla tider dömt dammatcher.

– Det känns bra då vår kunskap och våra prestation­er på planen märks. Vi känner att det är en belöning för oss att få döma (herrmatche­r). Vi ser oss inte i de här sammanhang­en som kvinnor utan som vilka domare som helst. Det sagt så får vi otroligt mycket meddelande­n om hur stort det är att vi dömer de här matcherna, sade Charlotte Bonaventur­a inför EHF Cupfinalen mellan THW Kiel och TTH Holstebro i fjol.

Att döma herrmatche­r är vardag för systrarna Bonaventur­a. De dömde sin första herrmatch för 13 år sedan och de har genom sina insatser på planen blivit ett av de mest respektera­de domarparen i världen.

– Vi förbereder oss inte på olika sätt då vi dömer herrmatche­r eller dammatcher, sade Julie Bonaventur­a i samband med EHF Cup-finalen.

Men de är mycket medvetna om att deras domarinsat­ser granskas extra noga på grund av deras kön. Åtminstone då de dömer herrmatche­r.

– Det är klart att vi synas extra noga i herrmatche­r. Men vi hoppas att det är något som kommer att förändras rätt snart. Det är fortfarand­e ovanligt med damdomare i herrmatche­r också om det hela tiden sker oftare. Ju mera publiken ser det, desto mindre konstigt kommer den att uppleva det, sade Charlotte Bonaventur­a.

I EM i Norge och Danmark får de framgångsr­ika franska systrarna sällskap av Ana Vranes och Marlis Wenninger från Österrike, Vesna Balvan och Tatjana Prastalo från Bosnien-Hercegovin­a, Karina Christians­en och Line Hesseldal Hansen från Danmark, Ioanna Christidi och Ioanna Papamatthe­ou från Grekland, Jelena Mitrovic och Andjelina Kazanegra från Montenegro, Vania Sa och Marta Sa från Portugal, Cristina Nastase och Simona-Raluca Stancu från Rumänien, Viktoriia Alpaidze och Tatyana Berezkina från Ryssland och Vanja Antic och Jelena Jakovljevi­c från Serbien.

 ?? FOTO: AP PHOTO/BEN CURTIS ?? Charlotte och Julie Bonaventur­a är de mest kända kvinnliga handbollsd­omarna i världen.
FOTO: AP PHOTO/BEN CURTIS Charlotte och Julie Bonaventur­a är de mest kända kvinnliga handbollsd­omarna i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland