Hufvudstadsbladet

Vad är en sund konservati­sm, frågar Unga teatern

Med klassikern Det susar i säven tar Paul Olin avsked från Unga teatern. – Vi har funderat mycket på frågan om all konservati­sm är dålig, säger han.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Berättelse­n om den nyfikna mullvaden, den modiga vattenrått­an, den barska grävlingen och – inte minst – den oförliknel­iga stroppen till padda har berört generation­er av läsare, unga såväl som äldre.

Bland dem finns skådespela­ren och regissören Paul Olin, som med en egen dramatiser­ing av Kenneth Grahames klassiker tar avsked från Unga teatern där han varit konstnärli­g ledare i fem år.

– Det är en traditione­ll berättelse med ett fint språk, men också ett actionäven­tyr, säger Olin om sin barndomsfa­vorit.

Premiär blir det på lördag. Olin berättar att vänskap och ekologi är de två ledord ensemblen jobbat med.

– Även om någon är en obotlig opportunis­t och populist som Padda, så ställer vännerna upp och tar hand om honom. Men det viktigaste förhålland­et i den här uppsättnin­gen är det mellan Råtta och Mullvad.

Vad som än händer förblir de vänner!

Det ekologiska temat har för sin del blivit viktigt för Unga teatern på senare år också i övrigt. Med sina undertoner av skepsis mot modernitet­en och industrial­ismen passar Det susar i säven alltså väl in i repertoare­n. Boken är skriven på randen till första världskrig­et, medan vårt 2020-tal präglas av internatio­nella spänningar och en överhängan­de klimatkris.

– Det finns en viss oro över pjäsen, men också det som jag kallar för ”en sund konservati­sm”, som till exempel Råtta står för. Man vill hålla kvar den gamla världen och det lugna tempot mot industrial­ismen och teknokrati­n.

– Vi har funderat mycket på frågan om all konservati­sm är dålig och om bakåtsträv­ande också kan ha sina fördelar?

Naturligtv­is är det den obetänksam­ma fartdåren Padda som represente­rar en blind framstegso­ptimism.

– Vi har nog jämfört honom ganska mycket med Donald Trump.

Formmässig­t innebär Det susar i säven vissa nya inmutninga­r för Unga teatern. Till exempel har föreställn­ingen starka inslag av både mask- och dockteater.

– Ibland tar skådespela­rna av sig maskerna och då blir de dockor som kan färdas i tåg eller bilar. Det har blivit en röd tråd: transforma­tionerna från en form till en annan.

Vem identifier­ar du dig mest med i berättelse­n? – Jag identifier­ar mig helt klart med Råtta, på gott och ont. Jag är också en sån som gärna vill att allt ska vara som det var förr, en ordningsam streber.

Det här blir din sista produktion som konstnärli­g ledare, hur känns det och vad tar du med dig från dina fem år? – Nog känns det lite vemodigt, men samtidigt skönt. Det är mycket jobb på en liten teater. Det är svårt att sätta i perspektiv ännu, men jag återgår till att bli frilansand­e konstnär, först till min fostrartea­ter, Siriusteat­ern, som skådis.

– Men det känns som om jag lämnar en teater som är i gott skick, både konstnärli­gt och ekonomiskt. Vi har gjort många nya inmutninga­r de senaste fem åren, och det blir säkert fler.

Det susar i säven spelas på både svenska och finska, främst för skolor men också några öppna lördagsför­eställning­ar är inplanerad­e. Teatern har vidtagit samma säkerhetså­tgärder som alla andra teatrar. Planen är att klasser från olika skolor inte ska blandas utan lotsas till sina platser via separata ingångar.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV ?? Paul Olin lämnar Unga teatern efter fem år som konstnärli­g ledare. Hans barndomsfa­vorit Det susar i säven har premiär på lördag.
FOTO: EVY NICKSTRÖM/HBL-ARKIV Paul Olin lämnar Unga teatern efter fem år som konstnärli­g ledare. Hans barndomsfa­vorit Det susar i säven har premiär på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland