Hufvudstadsbladet

Magnus Enckell var Albert Edelfelts kronprins

-

● Magnus Enckell föddes i Fredriksha­mn 8 november 1870 och avled i Stockholm 25 november 1925. I tonåren mötte han Albert Edelfelt och det kom att bli avgörande för hans liv eftersom Edelfelt uppmuntrad­e honom att börja studera vid Finska konstfören­ingens ritskola.

● 1891 reste Magnus Enckell till Paris och inledde studierna vid Académie Julien. Han fängslades av symbolisme­n och målade ett av sina mest kända verk, Uppvaknand­e, 1892.

● Ett av Enckells största projekt var att organisera den finländska avdelninge­n vid höstsalong­en i Paris 1908.

● Magnus Enckell blev så småningom en av de ledande inom konsten i Finland. Han var en av dem som grundade konstnärsg­ruppen Septem och han verkade som ordförande för Konstnärsg­illet i Finland 1915–1918.

● Magnus Enckells mest storstilad­e och berömda offentliga konstverk är altartavla­n Uppståndel­sen i Domkyrkan i Tammerfors och målningen Guldåldern i läsesalen i Nationalbi­blioteket i Helsingfor­s.

● Utställnin­gen Magnus Enckell visas på Ateneum 23.10.2020–14.2.2021. Utställnin­gen kompletter­as av en praktfull utställnin­gskatalog på tre språk – svenska, finska och engelska.

 ?? FOTO: HANNU PAKARINEN/FNG ??
FOTO: HANNU PAKARINEN/FNG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland