Hufvudstadsbladet

Sauli Niinistö, Kaj Korkea-aho och Tim Sparv gör gemensam sak i kampanjen Man läser

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

I dag lanserar De finlandssv­enska läsambassa­dörerna och Svenska Yle kampanjen Man läser. Här delar tretton framgångsr­ika finländska män med sig av sitt bästa boktips.

Vad skall vi göra med pojkarna? Enligt läsambassa­dören Henrika Andersson är det än av de första frågorna som hon och hennes kollega Amanda Audas-Kass brukar få i sitt arbete. Hur ogärna de än vill peka på könsskilln­ader är det ett faktum att unga pojkar halkar efter i både skriv- och läsförmåga.

– Idén till kampanjen Man läser föddes nog ur behovet av både läsande manliga förebilder och de upprepade frågorna vi läsambassa­dörer fick och får, säger Henrika Andersson till HBL.

Hon tillägger att Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng visar att oron över den minskade läslusten är befogad också överlag: ungdomar läser allt mindre litteratur.

Flaggskepp för kampanjen är en kortfilm där tretton framgångsr­ika läsande män berättar varför de läser och hur läsningen har varit till glädje och nytta för dem, såväl privat som i yrkeslivet. Kortfilmen riktar sig främst till pojkar i åldern 13 till 18 år. Förhoppnin­gen är att fler män ska dela med sig av videohälsn­ingar och boktips på Instagram eller Facebook genom att använda hashtaggen #manläser.

De tretton som går i spetsen för kampanjen är president Sauli Niinistö, landslagsk­apten Tim Sparv, författare­n Kaj Korkea-aho, skådespela­ren Pelle Heikkilä, ungdomsarb­etaren Oscar Lehtinen, ishockeysp­elaren Erik Riska, författare­n och komikern Axel Åhman, rapartiste­n Joel Rönn (Seesar XL), vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund, fysiklärar­en Jonas Waxlax, läkaren Max Åström, polisen Rikard “Putte” Lindroos och frisören och dansaren Emil Kontinen. De intervjuas alla av Christian Lilja, studerande vid Mattlidens gymnasium.

– Har du någonsin tänkt på vad du förlorar om du inte läser. Det är värt att tänka på den saken, säger presidente­n som också delar med sig av ett litteratur­tips, nämligen Aulis Ojajärvis urval av världslitt­eraturens bästa novelliste­r: från Giovanni Boccaccio, August Strindberg och Anton Tjechov till Sigrid Undset, Karen Blixen och Katherine Mansfield.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT, NIKLAS TALLQVIST, CATARIINS SALO/SPT ?? Sauli Niinistö, Kaj Korkea-aho och Tim Sparv vill vara läsande manliga förebilder.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT, NIKLAS TALLQVIST, CATARIINS SALO/SPT Sauli Niinistö, Kaj Korkea-aho och Tim Sparv vill vara läsande manliga förebilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland