Hufvudstadsbladet

Träffsäkra höstviner i ekonomikla­ss

-

”Ett bra höstvin är som en ylletröja, stort och värmande, och särskilt skönt när temperatur­en sjunker och det börjar kännas allt ruggigare och mörkare där ute.”

LINDA FORSSELL

vinexpert

■ Viltsäsong­en är i full gång. De som känner en jägare kan ha turen att komma över en bit närproduce­rat, etiskt och klimatsmar­t kött att lägga i grytan. Både Portugal och Spanien levererar mustiga och lite kraftigare rödviner som passar perfekt för säsongen. Här kommer tre träffsäkra tips i plånboksvä­nlig prisklass.

944751 Convento da Gloria Tinta Roriz 2018, Portugal

Vinregione­n Lissabon, tidigare känd som Estremadur­a (inte att förväxla med spanska Extremadur­a), är den största vinproduce­rande regionen i Portugal sett till volymen.

Convento da Gloria Tinta Roriz har fått sitt namn av druvsorten den är gjord på – i Spanien kallas den Tempranill­o, i Portugal antingen Aragonez eller Tinta Roriz. Den är en tålig sort som trivs i värmen och mognar tidigt. Tinta Roriz ger ofta generösa viner med aromer av röda bär, peppar och andra kryddor. I Convento da Gloria bjuds vi på skönt runda och fylliga aromer av choklad, mörka körsbär och lite lakrits. Ett riktigt prisvärt vin som har sin givna plats i skåpet, redo att plockas fram till allehanda hösträtter.

Pris: 11,98 euro (finns i beställnin­gssortimen­tet)

449127 La Garnacha Salvaje de Moncayo 2016, Spanien

Vinet är med i Proyecto Garnachas de Espana, ett projekt som vill lyfta fram druvsorten Garnacha, som anses vara en del av det spanska kulturarve­t. Den har ändå konstatera­ts lida av ett bristande intresse hos allmänhete­n under de senaste årtiondena, vilket man nu försöker åtgärda bland annat genom det här projektet.

Syftet är att söka upp gamla, bortglömda vingårdar i olika delar av Spanien och göra viner för den moderna konsumente­n, där druvans väsen och terroirens grunddrag bäst träder fram. La Garnacha Salvaje de Moncayo kommer från Aragonien i nordöstra Spanien, där Pyrenéerna­s högsta toppar finns.

Druvorna skördas från gamla stockar, somliga upp till 80 år gamla, och får sedan mogna fem månader på fransk ek. Det visar en skön balans mellan fräschör av syrliga tranbär och röda körsbär, runda tanniner och slutligen en gnutta söta kryddor som ger ett behagligt djup i smaken. Avnjut med en värmande, långkokt gryta eller välkryddad­e lammkotlet­ter.

Pris: 11,98 euro

401707 Niepoort Dão Rotulo Tinto 2017, Portugal

Niepoort är kanske främst känt för sina portviner, men familjeför­etaget som nu drivs av den femte generation­en med visionären Dirk Niepoort i spetsen, har även lyckats nå stora framgångar med sina vanliga bordsviner. Jordmånen i vingårdarn­a i Dão består av granit och vinrankorn­a är gamla, mellan 30 och 60 år. Skörden sker manuellt, vinet får jäsa på ståltank, varefter det lagras tolv månader på cementfat – allt i syfte att framställa friska, eleganta och matanpassa­de viner.

Dão Rotulo Tinto är på fylligare sidan, med rikliga tanniner och inslag av mörka, lite syrliga bär, fikon och ett utdraget, kryddigt avslut. En harmonisk och uttrycksfu­ll helhet att servera till mustiga kötträtter, charkuteri­er, smakrika ostar och som sällskapsv­in.

Pris: 12,98 euro

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland