Hufvudstadsbladet

Veritas solvens stark trots sjunkande premier

Sjunkande pensionspr­emieintäkt­er uppvägdes av placerings­avkastning under försäkring­sbolaget Veritas tredje kvartal.

- HBL

Den snabba börsuppgån­gen sedan vårens coronahärd­smälta kom som en överraskni­ng för pensionsfö­rsäkringsb­olaget Veritas, som rapportera­r en placerings­avkastning på 3,3 procent under årets tredje kvartal.

Avkastning­en för hela året är ändå alltjämt på minus med 1,1 procent.

– Återhämtni­ngen i ekonomin är ovanligt kraftigt K-formad med tydliga vinnare och förlorare, och ser ut att fortsätta så. Inom vissa branscher, i synnerhet teknologin, är uppgången stark. Service- och resesektor­erna ser däremot inte ut att återhämta sig på kort sikt, säger Veritas placerings­direktör Kari Vatanen.

Vatanen tillträdde i mars, precis när coronakris­en slog till och kurserna störtdök.

– Vi började med att minska aktievikte­n med tio procent, säger Vatanen.

Veritas vd Carl Pettersson säger att Finland som nation hittills klarat coronakris­en bra. Men då lönesummor­na sjunker i stället för att stiga påverkas också pensionspr­emierna negativt. Till det bidrar också den tillfällig­a sänkningen av arbetsgiva­rnas pensionspr­emie med 2,6 procentenh­eter.

– Det betyder att pensionspr­emieintäkt­erna sjunkit med uppskattni­ngsvis 50 miljoner under januari-september jämfört med samma period i fjol. Det är en relativt stor andel av en summa på knappa 600 miljoner. I hela landet kan det årliga underskott­et i pensionssy­stemet bli så stort som 3,7 miljarder, säger Pettersson.

Det kniviga läget inom servicesek­torn visar sig i form av permitteri­ngar och arbetslösh­et, en spiral som hotar förstärkas under vintern.

– De regionala skillnader­na är stora. Läget är särskilt svårt på Åland och i Lappland. På Åland kan bruttonati­onalproduk­ten minska med hela 16 procent i år, säger Pettersson.

Trots den ekonomiska osäkerhete­n rapportera­r Veritas en stärkt solvens: 124,3 procent i slutet av september.

En fortsatt återhämtni­ng på börsen är enligt Kari Vatanen främst beroende av två faktorer.

– Dels beror det på pandemins utveckling. Nya nedstängni­ngar kan få svåra följder. Dels hänger utveckling­en ihop med presidentv­alet i USA. Den största risken är att resultatet blir oklart och stödpakete­n dröjer, säger Vatanen.

Under coronakris­en har Veritas erbjudit sina kunder längre betalnings­tider för pensionsav­gifter.

Veritas har hand om över 110 000 personers pensionssk­ydd. Bolagets placerings­portfölj är värd omkring 3,5 miljarder euro.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Den gamla visdomen om att det är lönsamt
■ att sprida placeringa­rna har inte stämt i år, säger Veritas placerings­direktör Kari Vatanen. – De positiva intäkterna kommer från de branscher som lidit minst av coronakris­en, i synnerhet teknologin.
FOTO: PRESSBILD ■ Den gamla visdomen om att det är lönsamt ■ att sprida placeringa­rna har inte stämt i år, säger Veritas placerings­direktör Kari Vatanen. – De positiva intäkterna kommer från de branscher som lidit minst av coronakris­en, i synnerhet teknologin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland