Hufvudstadsbladet

Coronasitu­ationen håller på att stabiliser­as

De flesta som insjuknar i covid-19 smittas i hemmet. Men i över hälften av fallen går smittkedja­n inte att spåra.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT nyheter@hbl.fi

Coronasitu­ationen håller på att stabiliser­as i landet. Men att smittsprid­ningen inom vården ökar väcker oro för den äldre befolkning­ens väl och ve, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

– Det man vet är att smittan spridit sig till några vårdhem och att en del personal också fört med sig smitta.

Anna Katz, projektche­f vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att det tills vidare handlat om få fall och att läget är under kontroll. Hemmen är fortfarand­e den plats där smittriske­n är högst.

– Kring 40 procent blir smittade i sitt hem och det är svårt att undvika att smittan sprids inom hushållet, det är en stor utmaning nu.

"200 fall per dag verkar vara det nya"

Smittsprid­ningen fortsätter öka i Europa. I Spanien, Frankrike, Nederlände­rna och Belgien är incidensen mycket hög, säger Katz.

– I Östeuropa har det epidemiolo­giska läget försämrats bland annat i Tjeckien, Slovakien och Slovenien.

För Finlands del är läget förhålland­evis lugnt jämfört med stora delar av övriga Europa. Finland har haft drygt 14 000 bekräftade fall av covid-19. I dag förväntas kring 200 fall registrera­s.

– 200 fall per dag verkar vara det nya vanliga, säger Katz.

Till största delen rör det sig om inhemska fall. I under 5 procent av fallen har den insjuknade fått smittan utomlands. I över hälften av de fall som nu uppdagas är källan till smittan okänd.

Största delen av de som nu smittas är unga. I hälften av de nya rapportera­de fallen är personen under 30 år.

– Det är bra att coronaviru­set sällan når den äldre befolkning­en, säger Katz.

De rapportera­de dödsfallen till följd av coronaviru­set är för tillfället 355. Sammanlagt vårdas 65 personer på sjukhus och av dem får 7 intensivvå­rd. Behovet av intensivvå­rd på grund av covid-19 har varit genomgåend­e litet i Finland.

Katz säger att även om toppen på kurvan i höst ser ut att vara högre än under våren så ska man inte låta sig luras. Många fall registrera­des inte under våren eftersom testkapaci­teten var låg.

Vasa sjukvårdsd­istrikt och kommunerna­s ansvar

Vasa sjukvårdsd­istrikt är fortfaran

de det enda distriktet som är i samhällssp­ridningsfa­sen. Antalet positiva testresult­at är 4,2 procent, vilket är högst i landet.

– Vasa är i en klass för sig, säger Katz.

Kanslichef Kirsi Varhila på Socialoch hälsovårds­ministerie­t berömmer Vasa sjukvårdsd­istrikt för deras sätt att hantera epidemin och säger att det alltid ska vara någon som är först.

– I Österbotte­n och Vasa sjukvårdsd­istrikt har man agerat mycket bra och förebyggan­de. Man har haft striktare restriktio­ner än vad vi har rekommende­rat.

Hon påpekar ändå att Regionförv­altningsve­rket rekommende­rar att man inte ska resa till Österbotte­n i detta läge eftersom incidensen fortfarand­e är hög i regionen.

Varhila säger att ett stort ansvar vilar på de lokala och regionala myndighete­rna. Allt tyder på att regionala restriktio­ner fungerar.

– Vi har strävat efter att vara myndighete­rnas stöd. Det är kommunerna och samkommune­rna som ska ge rekommenda­tioner för att förebygga smitta. Det förebyggan­de arbetet är viktigare än smittspårn­ingen.

Myndighete­rna delar in epidemin i tre olika faser: basnivå, accelerati­onsfas och samhällssp­ridningsfa­s. För var och en av dessa nivåer finns olika strikta restriktio­ner och förhållnin­gsregler.

Riksdagen bereder en lag om nya begränsnin­gar i restaurang­verksamhet och en ny paragraf i smittskydd­slagen. Ärendet torde behandlas under plenum på fredag. Syftet med den nya lagen är att göra skillnad på olika verksamhet­er så att inte alla restaurang­er dras över samma kam.

 ?? FOTO:
HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Största delen av de som nu smittas är unga. Bilden är från provtagnin­gen i Västra terminalen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Största delen av de som nu smittas är unga. Bilden är från provtagnin­gen i Västra terminalen.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Anna Katz, projektche­f vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att en stor utmaning just nu är att coronaviru­set sprids inom hushållen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Anna Katz, projektche­f vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att en stor utmaning just nu är att coronaviru­set sprids inom hushållen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland