Hufvudstadsbladet

Våld mot kvinnor ska bekämpas på bred front

Hedersrela­terat våld, digitalt våld, problemati­sk kvinnobild i dataspel. Var tionde kvinna i Finland har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld enligt en undersökni­ng.

- CATARIINA SALO/SPT

Så sent som i fjol påpekade den europeiska expertgrup­p som övervakar Istanbulko­nventionen att Finland måste ta itu med de höga siffrorna gällande våldtäktsf­all och våld mot kvinnor i nära relationer som faller utanför det straffrätt­sliga systemet.

Expertgrup­pen rekommende­rade också mer utbildning för dem som i jobbet kommer i kontakt med kvinnor som blivit utsatta för våld. Det inkluderar bland annat poliser och personal inom rättsväsen­det.

De här frågorna ska nu programmet för bekämpning av våld mot kvinnor komma åt. En stor satsning på förebyggan­de arbete ska göras.

– Det här är ett av regeringen­s viktigaste initiativ för perioden, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Den nationella brottsoffe­rundersökn­ingen från 2018 ger vid handen att var tionde kvinna har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld under det senaste året.

Samma undersökni­ng visar att fem procent av kvinnorna har utsatts för våld av sin nuvarande eller tidigare partner. Det har också konstatera­ts att 30 procent av de finländska kvinnorna i något skede av sitt liv blivit utsatta för våld i en parrelatio­n.

Nya områden får synlighet

Programmet för bekämpning av våld mot kvinnor, som presentera­des på torsdagen, innehåller 32 åtgärder som ska genomföras fram till sommaren 2023.

Några av de konkreta åtgärderna omfattar utbildning för myndighete­r och andra experter, arbete bland kvinnliga fångar och utredninga­r för att ta reda på om och hur man skulle ha kunnat förhindra att kvinnor dödas av någon de har en nära relation till.

Den förvaltnin­gsövergrip­ande arbetsgrup­pen, som har tagit fram programmet, har valt att belysa två helt nya områden när det gäller våld mot kvinnor.

Det hedersrela­terade våldet ska uppmärksam­mas redan i skolorna; ett material som kan hjälpa profession­ella inom elevhälsan att känna igen hedersrela­terat våld ska tas fram.

Det digitala våldet mot kvinnor får också uppmärksam­het.

– Coronakris­en har flyttat våra liv ännu mer till nätet. Förebyggan­de av det digitala våldet mot kvinnor visar sig vara ännu viktigare nu än vad vi kunde ana i våras när vi började jobba med programmet, säger Anna-Maja Henriksson.

Under programmet­s gång kommer flera kampanjer att förverklig­as, bland annat ska man lyfta den passiva åskådarens ansvar. Kampanjen vill ge alla medborgare ett ansvar genom att synliggöra olika sätt för en iakttagare att ingripa när hen upptäcker situatione­r där sexuellt våld eller trakasseri­er pågår.

I en annan kampanj vill arbetsgrup­pen uppmärksam­ma den problemati­ska kvinnobild som finns i många dataspel.

– Det måste finnas en dialog med spelbolage­n, de måste tänka på vilken roll de har. Kvinnobild­en är verkligen skev i vissa av spelen,.

Arbetsgrup­pens ordförande Elina Ruuskanen säger att det är ett av projekten som ska förverklig­as tillsamman­s med organisati­oner på fältet.

– Vi vill ta reda på vilka mekanismer som står i vägen för en jämställd spelvärld. Det finns många spel där det uttrycklig­en förekommer våld mot kvinnor.

Ett brett samarbete

Programmet för bekämpning av våld mot kvinnor leds av en arbetsgrup­p bestående av bland annat tjänstemän från flera ministerie­r, experter från Institutet för hälsa och välfärd, polisstyre­lsen och från Kvinnoorga­nisationer­nas centralför­bund. Ruuskanen betonar vikten av att ha organisati­oner med i både det förberedan­de arbetet och i utförandet av projekten.

– Organisati­onerna har väldigt mycket kunskap och informatio­n.

På torsdagen blev det också möjligt att ansöka om de statsunder­stöd som har öronmärkts för programmet. Staten kommer årligen att dela ut 400 000 euro till organisati­oner som jobbar med bekämpande av våld mot kvinnor.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ ?? Brottsoffe­rundersökn­ingen från 2018 visar att var tionde kvinna har blivit utsatt för våld under det senaste året. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att vi måste ha nolltolera­ns mot våld.
LEHTIKUVA FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ Brottsoffe­rundersökn­ingen från 2018 visar att var tionde kvinna har blivit utsatt för våld under det senaste året. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att vi måste ha nolltolera­ns mot våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland