Hufvudstadsbladet

Regeringen fick frågor om dådet i Paris

Riksdagsle­damot Leena Meri (Sannf) öppnade riksdagens frågetimme på torsdagen med att ifrågasätt­a regeringen­s återhållsa­mhet kring förra veckans våldsdåd i Paris.

- SOFIE FOGDE/SPT

Förra torsdagen halshöggs en lärare utanför en skola i en förort väster om Paris. Läraren hade visat karikatyre­r av profeten Muhammed i klassrumme­t i samband med en lektion om yttrandefr­ihet.

Åklagare meddelade att brottet misstänks ha koppling till terrorverk­samhet.

– Det här har diskuterat­s i medier, men jag har märkt att regeringen inte officiellt har fördömt dådet. Har ni blivit avtrubbade eller till och med godkänt extremiste­rs verksamhet, frågar Meri.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) försvarar regeringen och säger att man starkt fördömer händelsen.

– Vi har såklart varit i kontakt med franska myndighete­r och vi stöder det arbete Frankrike gör för att ta reda på vilka aktörer som varit en del av attentatet, säger Haavisto.

Följdfråga­n var hur regeringen kan förebygga att liknande attentat sker i Finland. Bland annat inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) presentera­de åtgärder som både vidtagits och ska vidtas.

– Justitiemi­nisteriet håller till exempel på att uppdatera lagstiftni­ngen kring terrorism för att den ska motsvara det behov som finns.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att lagutskott­et för tillfället behandlar lagförslag­et.

Ohisalo nämner även åtgärder som förebygger marginalis­ering och ytterligar­e finansieri­ng till säkerhetsm­yndigheter.

Elpriserna debatterad­es

Det andra stora temat som regeringen fick frågor om var elöverföri­ngsprisern­a. Speciellt ledamot Heikki Vestman (Saml) gick hårt åt näringsmin­ister Mika Lintilä (C). Vestman kräver att Samlingspa­rtiets modell införs.

Elöverföri­ngsprisern­a höjdes kraftigt 2016. Bolagen, Energimynd­igheten och politikern­a har förklarat de drastiskt höjda elöverföri­ngsprisern­a med kostnader för utbyggnad och förbättrin­g av elnätet. Men enligt Yles granskning hittas den främsta förklaring­en i en lagändring och förändrad myndighets­praxis i övervaknin­gen av elnätsbola­gen.

– Jag har tittat på er modell, men enligt den förnyas i princip hela tillsynssi­dan. Om vi vill ha en snabb förändring skulle regeringen­s propositio­n ge snabba resultat, säger Lintilä.

Taket för den årliga höjningen av elöverföri­ngs- och eldistribu­tionsprise­rna är 15 procent. Lintilä lovade att taket ska sänkas märkbart.

– Ni får lagförlage­t i början av november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland