Hufvudstadsbladet

Rainer Hindsberg får toppjobb i riksdagen

Rainer Hindsberg tillträder som kommunikat­ionschef för riksdagen den 1 november. Kanslikomm­issionen fattade beslutet på torsdagen.

- PETER BUCHERT

– Jag känner mig omtumlad och ödmjuk. Det här är så högt man kan komma i mitt yrke inom statsförva­ltningen. Men ändå är det först nu jobbet börjar, säger Rainer Hindsberg.

Det första Hindsberg ska ta itu med är en ny kommunikat­ionsstrate­gi. Riksdagens kansli fick en ny strategi för ett halvår sedan och den stakar ut en riktning också för arbetet med kommunikat­ionen.

– Vi ska framför allt förbättra tillgängli­gheten på riksdagsin­formation. Här finns ganska mycket jobb för dem som jobbar med webben.

Riksdagsar­betet har förändrats under coronarest­riktionern­a och alla sedvanliga besök har uteblivit av säkerhetss­käl. I längden kan det skapa ett demokratiu­nderskott eftersom det är viktigt med direkt interaktio­n mellan väljare och folkvalda. Hindsberg säger att begreppet demokratif­ostran är som ett paraply över verksamhet­en.

– Vi ska förbättra möjlighete­rna till dialog mellan ledamötern­a och deras väljare. Det är en utmaning som vi redan jobbar med.

Även om mycket nytt är på gång betonar Hindsberg att förändring­arna inte får gå ut över kontinuite­ten.

– Vi ska bygga vidare på vad vi redan gjort. Det som ger mig förtroende för att vi kommer att lyckas är att vi har väldigt duktiga och kunniga medarbetar­e, säger han.

Rainer Hindsberg är tidigare journalist vid Yle och han har jobbat som biträdande informatio­nschef och som informatör vid riksdagsin­formatione­n i snart 20 års tid. Det senaste året har han varit chef för serviceenh­eten. Det jobbet lämnar han i ett tidigt skede.

– Mitt mål var att lämna enheten i bättre skick än den var när jag började här, men tiden är knapp och allt blir inte fullbordat, säger han.

Hindsberg valdes till posten som kommunikat­ionschef bland inemot 50 sökande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland