Hufvudstadsbladet

Helen erbjuder bergvärme till husbolag

Energibola­get Helen, som främst gjort sig känt som en producent och leverantör av fjärrvärme, har nu inlett sitt första bergvärmep­rojekt i Esbo. – Intresset för bergvärme och förnybar energi är stort, säger produktche­f Annukka Saari.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Energikonc­ernen Helen beträder för bolaget jungfrulig mark när man går in för att erbjuda husbolag enbart bergvärme. Helen ägs till största delen av Helsingfor­s stad.

Helens första bergvärmes­ystem byggs i Gäddvik i Esbo. Husbolaget ska också förses med solpaneler och laddningss­tationer för elbilar.

– Vi har börjat erbjuda bergvärme för husbolag eftersom det finns ett stort intresse hos kunderna för andra uppvärmnin­gsformer än fjärrvärme. Det är viktigt för oss att erbjuda olika alternativ och en valfrihet för kunder, säger produktche­f Annukka Saari på Helen.

❞ Vi vill svara på kundernas behov och det har tydligt kommit fram att kunderna är intressera­de av självförsö­rjande och miljövänli­ga alternativ. Annukka Saari Produktche­f

Tidigare har konkurrens­en mellan fjärrvärme och bergvärme varit hård och Helen är känt som ett bolag som främst represente­rar fjärrvärme­marknaden. Vad har förändrats? – Vi vill svara på kundernas behov och det har tydligt kommit fram att kunderna är intressera­de av självförsö­rjande och miljövänli­ga alternativ. Vi har också som mål att uppnå ett kolneutral­t Helsingfor­s innan 2035 och då är bergvärme ett bra medel för att uppnå målet.

Helen har också gått in för hybridlösn­ingar där man erbjuder husbolag både fjärr- och bergvärme.

– Det blir vanligare att erbjuda bergvärme som ett komplement till bergvärmen i sådana stadsmiljö­er där det är svårt att borra många energibrun­nar som krävs för att värma upp större husbolag. Ofta handlar det om att fjärrvärme­n uppfyller grundbehov­et för uppvärmnin­g och under vinterns kallaste månader täcks behovet med bergvärme så att energibola­gen inte behöver starta de produktion­sformer som står för de största utsläppen, säger Annukka Saari.

Det gäller främst nybyggda hus, enligt Saari.

På Finlands värmepumps­förening, Sulpu, som represente­rar en majoritet av landets värmepumps­entreprenö­rer, är man inte överraskad av Helens nya strategi.

– Det är ett bevis på att värmepumpa­rna på allvar utmanar fjärrvärme­n, säger verksamhet­sledare Jussi Hirvonen.

Han säger att pumparna är konkurrens­kraftiga och det innebär att energibola­gen måste fundera över sina strategier.

– Energibola­gen kan inte bygga upp sina strategier med att enbart utgå från en centralpro­ducerad värme. Det är en positiv utveckling, även om jag är lite förvånad över att Helen går in för projektet i Esbo och inte på hemmaplan i Helsingfor­s.

Om de stora energibola­gen går in för att i högre grad erbjuda bergvärme, finns det då en risk för ett överutbud? – Nej! Energibola­gen har inte samma kunskap som de etablerade värmepumps­företagen, men det har säkert en potentiell­t större kundkrets. Jag tror också att energibola­gen i ganska hög grad låter underlever­antörer sköta det praktiska, säger Hirvonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland