Hufvudstadsbladet

Harakka redo att titta på problemen med elsparkcyk­larna

De ligger ofta och skräpar på trottoaren. Man kan snubbla över dem. Folk kör fulla med dem och skadar sig. Känslorna gick heta om elsparkcyk­larna i fullmäktig­e på onsdagen.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

I hela en och en halv timme diskuterad­e Helsingfor­s stadsfullm­äktige frågan om slarvigt parkerade elsparkcyk­lar på trottoarer, vid ingångar och på hållplatse­r. Också de allvarliga skador som främst unga drabbas av när de kör på fyllan behandlade­s.

Medlemmen Ville Jalovaara (SDP) ville att frågan om elsparkcyk­larna ska återremitt­eras för ny behandling.

Men så gick det inte. Bara 22 ledamöter stödde hans förslag.

Däremot kom biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) med en liten nyhet på fronten:

– För egen del tänker jag aktivt föra den här frågan vidare. Ministern har också indikerat en vilja att granska den här lagstiftni­ngen. Men det är bara att konstatera att det inte är frågan om någon enkel liten reglering, utan det krävs ett genomgripa­nde jobb.

Ministern som Sinnemäki hänvisar till är kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) som under onsdagskvä­llen tweetade att han är redo att ta upp frågan om elsparkcyk­larna på ministerie­t om fullmäktig­e i Helsingfor­s skickar en sådan signal.

Sinnemäki sade att hon fört en dialog med företagen bakom elsparkcyk­larna, men att de inte reagerat på användning­en nattetid.

I fullmäktig­e kastade Björn Månsson (SFP) fram att företagen kunde bötfällas. Anna Vuorijoki (VF) efterlyste klara spelregler för elsparkcyk­larna.

Både Katju Aro (FP) och Johanna Laisaari (SDP) sade att det är en fråga om jämlikhet, medan Mari Rantanen (Sannf) menade att det är de allvarliga olyckorna som är det stora problemet.

Flera ledamöter berättade att de använder elsparkcyk­larna ofta, som Dani Niskanen (Saml) och Matias Turkkila (Sannf).

Tidigare i höst intervjuad­e HBL representa­nterna för alla tre elsparkcyk­elföretag i Helsingfor­s. Då sa Katja Ojala på tyska Tier så här:

– Jag förstår om folk är irriterade på dåligt parkerade eller liggande elsparkcyk­lar. Det har de rätt att vara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland