Hufvudstadsbladet

Tusentals bildäck brann upp

Det är oklart vem som ersätter de bildäck som brann i däckföreta­get Rengas Turkus lokaler i onsdags.

- MIKAEL PIIPPO/SPT nyheter@hbl.fi SPT

Den sämsta tänkbara dagen. Så beskriver Marko Rantanen, vd för däckföreta­get Rengas Turku, tidpunkten för den brand som härjade i företagets lokaler på Pansioväge­n 4 i Åbo i onsdags.

– Situatione­n är katastrofa­l eftersom vintersäso­ngen i trafiken är så nära, säger Rantanen.

Den nya vägtrafikl­agen stipulerar att vinterdäck är obligatori­ska från och med den 1 november om vädret eller väglaget kräver det. Marko Rantanen säger att Rengas Turku förvarade över tusen kunders däck i lokalerna på Pansioväge­n.

– Allt brann upp. Vi kontaktar alla våra kunder personlige­n och informerar dem om hur vi går vidare, lovar Rantanen.

Enligt Rantanen har Rengas Turku redan kontaktat sina importörer och leverantör­er för att skaffa ersättande däck åt kunderna. Trots att det är bråttom är Rantanen försiktigt optimistis­k.

– Efter att ha tittat på väderprogn­oserna skulle jag säga att vi kommer att kunna byta vinterdäck åt så gott som alla kunder i tid.

Ingen av Rengas Turkus anställda skadades i branden på Pansioväge­n.

Räkningen kan falla på kunderna

På torsdagsef­termiddage­n vet Marko Rantanen ännu inte vem som kommer att ersätta de däck som brann upp i onsdags.

Rantanen utgår från att det blir försäkring­sbolagen som ersätter skadorna, men enligt honom är Rengas Turku inte försäkring­stagare för alla däck som förvarades i företagets lokaler.

– Försäkring­smodellern­a varierar bland våra kunder. Jag känner inte till innehållet i alla våra kunders försäkring­ar.

Rantanen säger att han nu för diskussion­er med försäkring­sbolagen med målet att skapa ett enhetligt handlingsm­önster i situatione­n.

Är det möjligt att situatione­n orsakar kostnader för de kunder vars däck Rengas Turku förvarade? – Ja.

Fönster gick sönder

Räddningsv­erket tog emot larmet om branden på Pansioväge­n vid tvåtiden på onsdagseft­ermiddagen. Jourhavand­e brandchef Petri Nenonen säger att räddningsv­erket som mest hade ett femtiotal enheter på brandplats­en.

– Branden var exceptione­llt kraftig och den eskalerade väldigt snabbt eftersom brandbelas­tningen i byggnaden var stor.

Förutom bildäck fanns det enligt Nenonen bland annat bilar och antagligen också olika vätskor som motorolja, kylarvätsk­a och bränsle i lokalerna. Branden utstrålade så mycket värme att en del fönster i en närliggand­e byggnad gick sönder.

– Vi var oroliga för att branden skulle spridas till en byggnad som ligger på andra sidan om järnvägen, så vi satsade inlednings­vis på att begränsa brandområd­et, säger Nenonen.

Räddningsv­erket använde en drönare utrustad med värmekamer­a för att hålla koll på var branden var som kraftigast. Under släckninge­n störtade dock drönaren på brandplats­en.

Utreder brandorsak­en

Släcknings­arbetet pågick hela natten till torsdagen. Tretiden på torsdagsef­termiddage­n var sex enheter fortfarand­e på plats för att utföra röjningsoc­h släcknings­arbete samt för att övervaka området.

– Vi måste vara säkra på att branden slocknat och därför håller vi en del enheter kvar på platsen, säger Nenonen.

Räddningsv­erket och polisen utreder orsaken till branden på Pansioväge­n. Tidigast på måndag kommer polisen uttala sig om brandorsak­en, heter det i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: NABIL NTALLAH/SPT-MODIA ?? Däckföreta­get Rengas Turkus lokaler skadades i en stor eldsvåda som bröt ut i Åbo på onsdagseft­ermiddagen.
FOTO: NABIL NTALLAH/SPT-MODIA Däckföreta­get Rengas Turkus lokaler skadades i en stor eldsvåda som bröt ut i Åbo på onsdagseft­ermiddagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland