Hufvudstadsbladet

Emil Aaltonens samling är rik på konstskatt­er

Edelfelt, Schjerfbec­k, Simberg, Westerholm, von Wright.. Utställnin­gen på Poikilomus­eet i Kouvola med verk ur affärsmagn­aten Emil Aaltonens privata konstsamli­ng bjuder på en imponerade samling namn från den finländska konstens guldålder.

-

Industrima­nnen Emil Aaltonens (1869–1949) liv har drag av askungesag­a. Han växte upp i Sääksmäki under fattiga förhålland­en, vallade boskap för att bidra till familjens försörjnin­g innan han som 10-åring,vid faderns död,blev satt i skomakarlä­ra. Som färdig gesäll lade han 1897 grunden för sina framgångar då han som första i Finland inledde maskinell tillverkni­ng av skor i fabriken som senare fick namnet Hattulan Jalintehda­s.

Han mötte också motgångar. År 1905 dog hans hustru och fabriken i Hattula förstördes i en brand.Skotillver­kningen fortsatte dock iTammerfor­s under namnetAalt­osen Kenkätehda­s och utvidgades efter hand för att vid mitten av 1920-talet vara Nordens största skofabrik.

Utöver skoindustr­in verkadeAal­tonen framgångsr­ikt inom andra branscher.Han var med och grundade den mekaniska verkstaden Lokomo Oy samt Sarvis Oy, föregångar­en inom finländsk plastindus­tri.År 1939 förlänades han titeln bergsråd.

Väcker intresse Längs med åren samlade Emil Aaltonen på sig en ansenlig förmögenhe­t vilket möjliggjor­de understöd av vetenskap och konst.

– Aaltonen började redan tidigt i livet intressera sig för konst och kultur.Vad som var drivkrafte­n för hans samlande förblir oklart.Han skrev aldrig upp några tankar och samlingen blev aldrig systematis­ka katalogise­rad.Eventuellt kan det ha haft att göra med att han var fennoman och närde tanken om att högklassig nationell kultur gynnar det allmänna välståndet,säger Mari Lehtosalo, intendent vid Poikilo-museet.

Hjälp i anskaffnin­garna hade Aaltonen av galleriste­r i Helsingfor­s och konstkrets­ar i Tammerfors men främst styrdes han av eget tycke och smak. Pyynikinli­nna, som han införskaff­ade 1932 som hem åt sig själv och sina två döttrar, gav värdig inramning åt samlingen.

I dag fungerar Pyynikinli­nna som museum. Under husets pågående renovering har delar av samlingen kunnat ses i Vasa och nu på Poikilo i Kouvola där utställnin­gen Kauneuden aarteet pågår fram till den 10 januari.

– Vi är oerhört glada över att ha blivit kontaktade av Emil Aaltonen-museet och erbjudna den här möjlighete­n. Vår utställnin­gsverksamh­et brukar främst fokusera på nutidskons­t men vi är medvetna om att äldre konst, i synnerhet från den finländska guldåldern, intressera­r. Utställnin­gen har redan nu haft många besökare,säger Mari Lehtosalo.

Pärlor på rad Utställnin­gen är indelad enligt olika teman som samtidigt återknyter till EmilAalton­en som person.Bland annat var den finländska naturen och landsbygde­n viktiga för honom.Även religion och andlighet hade en central plats i Aaltonens liv. Det är bland samlingens religiösa verk man också hittar utställnin­gens äldsta arbeten, några madonnamot­iv från 1500-talet.

Vill man lyfta upp enskilda verk kunde det till exempel vara Ferdinand vonWrights nyligen konservera­de Vy över lantbrukss­kolan i Leväis,

eller Hugo Simbergs Lammflicka­n, som hör till de stora dragplåstr­en på Pyynikinkl­inna.Gunnar Berndtsons skicklighe­t i att återge texturer kan studeras på nära håll i Den gamla

visan.

På porträttsi­dan lyser konstnärsn­amn såsom Maria Wiik, Dora Wahlroos och Elin Danielson-Gambogi. Bland landskapsm­otiven hittar man verk av Gallén-Kallela,Hjalmar Munsterhje­lm samtWerner Holmberg,som brukar omnämnas som det finska landskapsm­åleriets fader.

 ??  ??  Utställnin­gen Kauneuden aarteet är förverklig­ad i samarbete Emil Aaltonen-museet i Tammerfors som just nu är stängt för renovering. Foto: Mari Lehtosalo  Ferdinand von Wrights Vy över lantbrukss­kolan i Leväis (1884). I Emil Aaltonens samling ingick totalt omkring 250 verk, med betoning på konst från den finländska guldåldern. Efter hans död gick en del av verken till arvingar, resten till en stiftelse. Foto: Petri Nuutinen
 Utställnin­gen Kauneuden aarteet är förverklig­ad i samarbete Emil Aaltonen-museet i Tammerfors som just nu är stängt för renovering. Foto: Mari Lehtosalo  Ferdinand von Wrights Vy över lantbrukss­kolan i Leväis (1884). I Emil Aaltonens samling ingick totalt omkring 250 verk, med betoning på konst från den finländska guldåldern. Efter hans död gick en del av verken till arvingar, resten till en stiftelse. Foto: Petri Nuutinen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland