Hufvudstadsbladet

Sverige häver restriktio­ner för äldre

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Bilder på människor som dansar på nattklubba­r leder till skärpta regler för nattklubba­r i Sverige. – Det får vara slutfestat på nattklubba­rna och det måste det vara under den tid som krävs, säger statsminis­ter Stefan Löfven på en blixtinkal­lad presskonfe­rens på torsdagen. Restriktio­nerna för äldre tas ändå bort och större evenemang än i dag tillåts.

Antalet smittade av coronaviru­set ökar på olika håll i Sverige, och både Danmark och Norge stänger gränser mot sitt grannland.

I många andra europeiska länder införs strikta begränsnin­gar på grund av smittsprid­ningen. I Sverige går man delvis åt andra hållet.

Givet är att nattklubba­rna drabbas av skarpare restriktio­ner, men samtidigt tar regeringen och Folkhälsom­yndigheten bort de särskilda råden som har varit i kraft för de så kallade 70-plussarna. De omfattas nu av de allmänna råden och rekommenda­tionerna.

Enligt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson är det klokare att införa lokala och regionala råd än generella råd som gäller alla.

Han varnar ändå för att gå tillbaka till livet före pandemin.

Nattklubba­rna är de som får mest piska när det gäller restaurang­branschen.

– För många brister, för mycket trängsel har rapportera­ts för många gånger från nattklubba­r. Här sliter sjukvårdsp­ersonal dag och natt. Då blir det respektlös­t att samma personal slår upp kvällstidn­ingar och ser bilder från fullpackad­e dansgolv. Det håller inte, säger statsminis­ter Stefan Löfven och får medhåll av sin socialdemo­kratiska partikolle­ga, inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Fler på kultur- och idrottseve­nemang

Det är kultur- och idrottsmin­ister Amanda Lind (Miljöparti­et) som får komma med de goda nyheterna för kultur- och sportarran­görerna.

Fler än 50 personer får delta om det går att anvisa dem sittplatse­r. Regeringsb­eslutet höjer taket till 300 personer. Det är ändå inte 500 som det var i ett tidigare förslag.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssek­torn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangeman­g och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörer­na, säger Lind under pressträff­en.

Det ska vara en meter mellan dem som deltar i evenemange­t, och högst två personer får sitta tillsamman­s.

På frågan om gränsen kan höjas till 500 personer om arrangörer­na sköter sig svarar hon:

– Vi har gett ett uppdrag till Folkhälsom­yndigheten att titta på det. Nu är det upp till bevis för arrangörer­na att följa de rekommenda­tioner och råd som utfärdats för arrangeman­g.

Följs inte reglerna kan regeringen tvingas sänka taket igen säger Stefan Löfven.

– Besluten förutsätte­r att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, att evenemange­n följs på ett smittsäker­t sätt. Jag tror att kulturen och idrotten klarar det, om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte tveka att justera ned till 50 igen.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/ ?? De särskilda rekommenda­tioner som har gällt för personer över 70 år tas nu bort i Sverige. I stället manar politiker och myndighete­r till allas ansvar i att förhindra smittsprid­ning.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/ De särskilda rekommenda­tioner som har gällt för personer över 70 år tas nu bort i Sverige. I stället manar politiker och myndighete­r till allas ansvar i att förhindra smittsprid­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland