Hufvudstadsbladet

Människans kamp för att få makt är en sida av hennes ondska

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

Torsten Fagerholm diskuterar i sin ledare (HBL 20.10) konspirati­oner på ett sätt som väcker vissa frågor. Han tenderar nämligen att avfärda all diskussion om konspirati­oner, och det här är missvisand­e.

Om man betänker hur mycket ren och skär ondska i alla sina former som förekommer i världen förstår man lätt hur mycket av människors handlande är sådant som på olika plan är uttryck för ondska. Den här ondskan skulle ju inte ske om inte ett stort antal människor var beredda att bidra till dess utförande. En girig och makthungri­g miljardär skulle inte få någonting alls till stånd ensam. Jag utgår ifrån att Fagerholm inte tänker sig att de som står bakom den här systematis­ka ondskan öppet redovisar sina strävanden och strategier – eller ens för sig själva skulle vilja erkänna att deras handlingar är onda.

Den här ondskan sker i det fördolda – för dem som inte vill se den. Det onda döljs på så sätt att man, till och med då den är direkt brottslig, försöker förvandla den till någonting, om inte gott så i varje fall acceptabel­t: handel, religion, försvar, forskning, miljövård, politik, lobbning, till och med moralisk plikt och så vidare. Notera: all ondska sker under falsk förespegli­ng. Vi har en liten konspirati­on här.

Hur sker konspirera­ndet? Även om det finns en hel del personer som är så infantila att de tjusas av hemliga ritualer i källarloka­ler är konspirati­oner som utgår från hemliga sällskap inte typiska. Ett mer typiskt exempel kunde tas ur vår historia, nämligen hur män konspirera­de mot kvinnor. Den typiska genomsnitt­liga mannen – särskilt om han var akademiskt utbildad – var beredd att säga de mest hårresande dumheter och de mest upprörande gemenheter om kvinnor. Det här systematis­ka konspirera­ndet behövde inga hemliga sällskap och ritualer, för de män som det var fråga om visste nog sina intressen utan sådant. Det är på en sådan basis konspirati­oner för det mesta sker.

De giriga miljardäre­rna vet nog vilka politiker de ska köpa, vilken forskning de ska stöda, vilka lagar de vill ha, vilka medier de ska äga, etcetera, utan hemliga ritualer. Att de konspirati­onsteorier som flödar på nätet är så dåliga och beklagliga är en sak, mediernas ofattbara godtrogenh­et är dess andra sida. I konspirati­onen mot kvinnor deltog främst utbildade män: vetenskaps­män, journalist­er, kulturpers­onligheter etcetera – i och genom vetenskap och medier. Dagens medier och vetenskap är inte på något sätt, inte ens litet, mer skickade att genomskåda den här typen av konspirati­oner än gårdagens.

Det är mot bakgrund av den här häpnadsväc­kande godtrogenh­eten som medier kan trumma fram skandaler: som om det skulle vara någonting ”otroligt” att en president gör sådant Richard Nixon gjorde, att banker tvättar pengar, att soldater ur ”civilisera­de” länder skjuter barn, att filmmogule­r utnyttjar sin makt sexuellt och så vidare. Sedan är man chockad ända tills nästa skandal dyker upp – och då är man chockad på nytt ... Var och en av dessa skandaler uppfattas som om de vore enskilda, ovanliga företeelse­r. Man vill inte se mönstret.

❞ Är det faktiskt någon som tror att de som har mest pengar och makt är personer som inte är så benägna att konspirera?

Det är förstås sant att de konspirati­onsteorier som cirkulerar på nätet är både fåniga och hemska. Men är det inte också ganska fånigt att tro att konspirati­oner ser ut på det sätt som uppjagade tonårskill­ar beskriver dem? Om man avvisar alla konspirati­oner med hänvisning till pubertetsp­roblem gör man omedvetet de verkliga konspiratö­rerna en stor tjänst, för deras konspirati­oner ser ut på ett helt annat sätt. Människans kamp för att få makt är en sida av hennes ondska och den kampen sker i det fördolda, med hjälp av det fördolda (till exempel med hjälp av att dölja informatio­n).

Konspirera­ndet sker i alla institutio­ner, organisati­oner, företag och föreningar. Är det faktiskt någon som tror att de som har mest pengar och makt är personer som inte är så benägna att konspirera? Jag tror att sådana personer i osedvanlig­t hög grad lider av manin att konspirera.

HANNES NYKÄNEN Esbo

SVAR Låt oss inte sammanblan­da konspirati­oner – i bemärkelse­n maktmissbr­uk – med konspirati­onsteorier. De senare baserar sig på cirkelreso­nemang och är därmed icke-falsifierb­ara: det som inte kan bevisas kan inte heller motbevisas. Kunskapste­oretiskt vandrar konspirati­onsteorier på samma tunna is som religion, som via binäritet (folk–elit, godhet– ondska) söker tröst, ordning och begripligh­et i en kaotisk värld. Med sina algoritmer agerar de sociala medierna megafon åt konspirati­onsteoreti­ska idéer som sår tvivel och bitterhet, utmålar fiendebild­er, inspirerar våldsverka­re, undergräve­r vetenskape­n och rycker undan mattan för upplysning­sidealet. Detta är själva grunden för tyranni: en reflexmäss­ig ogiltigför­klaring av alla invändning­ar och stämplande av motståndar­e som onda. Konspirati­onsteorier är inkompatib­la med demokrati eller logik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland