Hufvudstadsbladet

Leveranssä­kerheten är ett centralt kriterium för internatio­nella köpare

- TOM PALMBERG Ingå

LOKALA ARBETSAVTA­L Nina Wessberg redogör för rådande praxis på arbetsmark­naden som ett genmäle till min insändare (HBL Debatt 13.10). Wessberg beskriver läget så som det är i dagens Finland. Men är det inte just de existerand­e och låsta strukturer­na vi vill förändra och moderniser­a.

Vi har sett betydande initiativ som strävat efter en mer flexibel arbetsmark­nad än den som upplevs som alltför rigid och övergripan­de.

Finlands näringsliv (EK) beslöt redan tidigare frångå sin roll som förhandlin­gspart på arbetsmark­naden. Skogsindus­trin har nyligen beslutat om övergång till lokala arbetsavta­l. Ingendera har för avsikt att avstå från arbetsavta­l utan snarare att föra avtalsfase­n närmare de enskilda branschern­a och företagen. De små företagen är bäst på att bedöma sin egen situation och de lokala förutsättn­ingarna för rättvisa och villkor som är godtagbara av de lokala parterna. De större företagen och framför allt de internatio­nellt inriktade måste anpassa sig till allt vidare realiteter och konjunktur­er.

Wessberg anser att jag lovprisar justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson­s förslag om flexiblare och tidsbestäm­da arbetsavta­l på det lokala planet. Inte lovprisat, utan snarare betraktat förslaget som en kreativ idé. Det är ju högst sannolikt att en justitiemi­nister i sina uttalanden beaktat rådande lagstiftni­ng, men också sett reella möjlighete­r till förändring­sinriktade lagförslag. Helt inom ramen för ett acceptabel­t förfarande av en ansvarskän­nande rikspoliti­ker.

Wessberg skriver ”Branschvis­a kollektiva­vtal binder bägge parter till arbetsfred under den tid avtalet är i kraft”. Har det verkligen gått till så i tider av illegala och stödstrejk­er? Hon fortsätter med ”Utan kollektiva­vtal blir även arbetsfred­en en lokal fråga”. Är facket följaktlig­en oroat över att de lokala arbetsgiva­rnas och arbetstaga­rnas vilja och förmåga att skapa ett ömsesidigt accepterat och positivt anställnin­gsförhålla­nde inte är tillräckli­ga? Ifrågasätt­er facket i dag de lokala arbetsgiva­rnas strävan att skapa ett för samtliga parter inspireran­de och rättvist belönande arbetsklim­at? Ett absolut måste för företagets överlevnad!

I sin uppräkning av strejkbenä­genheten i olika länder utelämnar Wessberg dock avsiktligt (?) Sverige. Vi konkurrera­r på många internatio­nella marknader och med flera jämförbara varor och tjänster. För den internatio­nella köparen av finländska eller svenska varor och tjänster är leveranssä­kerheten ett centralt kriterium. Om vi betraktas som mindre pålitliga på grund av en betydligt högre strejkfrek­vens är vårt utgångsläg­e dessvärre sämre.

På olika håll i samhället – politiker, ekonomer med mera – uttalas behovet av lönsamma investerin­gar i Finland. Av vilken anledning tycks intresset både i hemlandet och internatio­nellt vara svalare än vad vi ansett oss vara i behov av? Finns vår rigida arbetsmark­nad som en delorsak på möjliga investerar­es lista över de risker en investerin­g kunde medföra?

❞ Ifrågasätt­er facket i dag de lokala arbetsgiva­rnas strävan att skapa ett för samtliga parter inspireran­de och rättvist belönande arbetsklim­at?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland