Hufvudstadsbladet

Barnen är hårdvaluta på nätet

Livsstilsb­loggarna har börjat skaffa barn. Grattis! Men jag vill inte se din tre månader gamla bebis utnyttjas i Pampers senaste blöjkampan­j.

-

Ibland undrar jag hur det går till när man blir förälder i dag.

Är det en vanlig fråga som föräldrar ställer sig nu för tiden om de ska livesända födseln av sitt barn?

Årets Maktbarome­ter, framtagen av Medieakade­min i Sverige, visar på svenska profilers inflytande på fyra plattforma­r, Instagram, Facebook, Twitter och Youtube. Det är tre konton som ligger i topp: Humorgrupp­en JLC, influerare­n Therese Lindgren och familjen Lundell.

När man dyker djupare i rapporten blir en trend särskilt tydlig: följarsiff­rorna för människor som får barn stiger ofta kometartat. Välsignade tillstånd eller vardag med familj ger en skjuts i följaranta­let.

Ja, det kan man förstå. För folk älskar skiten. Jag själv inkluderad. Det är roligt att följa barnens utveckling och skratta åt de roliga saker som de funderar över. En bild på barnet på hens tvåårsdag? Absolut. En video på bebis i parken och lek med kompis? Ja, vad mysigt.

Men videor på bebisen i badet som marknadsfö­r den senaste ekologiska babytvålen? Nja.

Det känns allt oftare som att barn har blivit en valuta. Ett sätt att tjäna pengar. Ett sätt att inte bara utöka sin familj, utan även sin följarskar­a. Ju mer privata stunder du visar upp, desto fler följare, desto högre inkomst.

Visst, absolut. Alla behöver vi pengar. Vartefter följarna ramlar in kontaktar företag familjen. Blöjor och barnvagnar och nappar skickas hem. Och allt marknadsfö­rs ju – givetvis – med det tre månader gamla barnet på bild. Se vad nöjd Leo är!

Nej, det ser inte bra ut att din avkomma på tre månader är ansiktet utåt för blöjföreta­get Pampers nya kampanj.

Det gör bara inte det.

Nu säger jag inte att folk har börjat bilda familj bara för att få fler följare. Men är det otänkbart?

Det har pågått länge. Den här babyboomen har fått sin början långt innan coronakris­en. Det började med att livsstilsb­loggarna från 2010-talet växte upp och började skaffa barn.

Och numera behöver du inte ens vara ”känd” från förr längre, ha gjort något annat än att få barn. Det är ”bara” att bli gravid och starta upp en Youtubekan­al och benämna första vloggen ”Följ med när vi skaffar vagn!". Sen är innehållsm­askinen i gång, det är packning av BB-väskan, det är metoder för att få i gång födseln, och allt når sin kulmen när förlossnin­gen sänds live. Och sedan när barnet väl är här, ja det är ju då den riktiga pengamaski­nen drar i gång.

Se på svenska influerare­n och företagare­n Margaux Dietz och hennes Arnold. Hon blev stor efter sin förlossnin­gsvlogg på Youtube och alltsedan dess har följarna kunnat se på hennes och sonen Arnolds liv. Hon säger själv i intervjuer att hon ger Arnold lön för hans jobb i hennes företag. Men han har ju inte precis skickat in någon jobbansöka­n.

Vi vet dessutom att pedofilnät­verken frodas på internet. Ändå ser man fortfarand­e många bebisar som exponeras i badet, vid blöjbytet, i bara blöja vid sängdags. Visst, gulligt för majoritete­n. Men för pedofilern­a, för dem som vill illa, är det hårdporr.

Frågan jag ställer mig är om barnen kommer vara stolta över sin medverkan i framtiden? Vi har pratat mycket om det här, men har det fastnat hos influerarn­a?

Att få barn verkar ha blivit en karriär i sig. Å andra sidan kanske det är det här som räddar vår nativitet i Norden. Att det blir trendigt och dessutom lukrativt med barn.

”Att få barn verkar ha blivit en karriär i sig. Å andra sidan kanske det är det här som räddar vår nativitet i Norden.”

 ??  ??
 ??  ?? JENNIFER SNÅRBACKA
Journalist och mediastude­nt i Stockholm
JENNIFER SNÅRBACKA Journalist och mediastude­nt i Stockholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland