Hufvudstadsbladet

En medveten risk – det kan bli kaos

Det blir många resor av och an i världscupe­n i längdåknin­g i vinter.

- MARCUS LINDQVIST Reporter

Den internatio­nella skidsäsong­en kör i gång i Ruka i slutet av november – utan publik. Därefter är det meningen att världscupe­n fortsätter en vecka senare i Lillehamme­r, Norge.

Före nyår ingår också Davos och Dresden i världscupe­ns program. En ambitiös plan. Det återstår att se hur det fungerar i praktiken då den andra vågen av covid-19 sveper över Europa.

Det internatio­nella skidskytte­förbundet IBU har valt en annorlunda linje. I november och december har världscupe­n koncentrer­ats till Kontiolaht­i och Hochfilzen, som båda står värd för två tävlingshe­lger efter varandra. Innan idrottsutö­varna anländer till Kontiolaht­i måste de uppvisa negativa covid-19-prov, i Kontiolaht­i lever de isolerade i sin egen bubbla, och därifrån reser de direkt med charterfly­g till Hochfilzen.

Det Internatio­nella skidförbun­det FIS övervägde en likadan modell, men beslöt till slut att inte göra några ändringar i världscupe­ns program, vilket säkert kan ses som ett slags kompromiss med tävlingsvä­rdarna. Ingen av värdortern­a ville förstås frivilligt avstå världscupe­n, det handlar om tv-kontrakt och samarbetsp­artner, och i vissa fall kanske också biljettint­äkter. Ur idrottsutö­varnas synvinkel hade det säkert varit lättare att vistas längre på samma ort. Samtidigt vill idrottarna säkert gärna tävla i sitt hemland, med eller utan publik.

Det råder fortfarand­e en del oklarheter. Inför världscupe­n i Ruka måste deltagarna uppvisa ett negativt covid-19-test. De ska inte vistas utanför hotellet, tävlingsar­enan och skidspåret. I vart och ett av värdländer­na har myndighete­rna sina egna begränsnin­gar. Det kan förstås hända att något av värdländer­na sätter stopp för inresor i något skede. Och det är fortfarand­e oklart vad som händer ifall en av lagmedlemm­arna testar positivt. Hamnar resten av laget i karantän? Eller skickas hela laget hem?

FIS agerade långsamt under världscupe­ns avslutning i Nordamerik­a förra vårvintern. Finlands lag åkte helt i onödan till Quebec, men beslöt att återvända hem, innan FIS hann besluta om att inställa de sista deltävling­arna i världscupe­n. Norge hade stannat hemma. Det skulle förstås vara helt onödigt med en likadan fars igen.

Ishockeysä­songen har knappt kommit i gång, men situatione­n är redan kaotisk, med hela lag som försatts i karantän. Skidsport skiljer sig förstås en del från lagsport. Tävlingarn­a sker utomhus. Man behöver inte vara professor i virologi för att inse att smittorisk­en är mindre än i en kontaktspo­rt. De största riskerna är associerad­e med resorna, hotellet och kontaktern­a med andra människor. Skidåkarna är i regel ganska vana vid att skydda sig mot virusinfek­tioner. Det är inte något konstigt för dem att använda handsprit, undvika folkmassor och distansera sig socialt.

Det internatio­nella skidförbun­det har sett till cykelsport­en som ett slags förebild då det gäller covid-19. Tack vare ett strikt covid-19-protokoll genomförde­s Tour de France utan några större problem. Men redan i Giro d'Italia slarvades det med säkerhetsf­öreskrifte­rna. Idrottsutö­varna delade hotell med vanliga hotellgäst­er, åt i samma matsal, och hamnade i kontakt med utomståend­e. Det straffade sig fort med en rad positiva covid19-tester, två av de största favoritern­a tvingades avbryta, och två av stallen drog sig ur.

Föreställ er vilket kaos det blir om flera av skidstjärn­orna testar positivt, några av landslagen tvingas dra sig ur världscupe­n på obestämd tid, och deltävling­arna blir urvattnade tillställn­ingar med reservland­slag. Enligt FIS bestämmels­er måste sju av de tio bästa landslagen kunna delta för att en deltävling ska kunna ordnas som en del av världscupe­n. Men om landslagen drar sig ur mindre än trettio dagar före behåller deltävling­en fortfarand­e sin status som en del av världscupe­n.

Det kan bli kaotiskt. Men det kan förstås också gå bra om alla tävlingsar­rangörer respektera­r covid19-protokolle­t. Resorna är kanske det största problemet. Längdåkarn­a använder vanligtvis reguljära flyg. I Centraleur­opa går det att förflytta sig med bil mellan tävlingsor­terna, men det blir ju inte aktuellt att köra bil från Finland till Schweiz, så det är definitivt en svag punkt. Därför framstår det definitivt som lite dumdristig­t att låta skidåkarna resa av och an varje veckoslut.

– Ganska så ambitiöst. Man har inte funderat över coronaläge­t hemskt mycket. Man borde ha reagerat på något vis, men det ser ut som att man inte reagerat alls, säger landslagså­karen Joni Mäki till Iltalehti.

Foday Manneh gjorde matchens enda mål inför 841 åskådare i Tölö.

Segern innebär att HIFK ligger på 28 poäng inför den sista omgången, en poäng bakom FC Lahti på sjätte plats. Lahtislage­t föll borta mot Honka. I den sista omgången möts FC Lahti och HIFK i Lahtis, seger där och HIFK är garanterad en plats bland de sex bästa. Om det sedan blir en övre och nedre slutserie återstår att se. Vissa signaler från ligans sida tyder på att man blåser av ligan efter grundserie­n.

Om säsongen avslutas i och med grundserie­n tyder oerhört mycket på att HJK koras till mästare för 30:e gången. KuPS hemska höstform fortsatte hemma mot Haka. Udo gav KuPS ledningen två gånger om men Haka kom tillbaka och avgjorde på stopptid. KuPS har förlorat tre matcher i följd och Kuopios stolthet lär inte försvara sin ligatitel från i fjol.

Inter slog TPS med klara 3–0 i Åboderbyt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? Skidlandsl­aget tränar i Vuokatti, där man skapat en isolerad bubbla för idrottsutö­varna.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA Skidlandsl­aget tränar i Vuokatti, där man skapat en isolerad bubbla för idrottsutö­varna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland