Hufvudstadsbladet

Ikonen Pelé firar 80 år med musik

Lagom till 80årsdagen visar fotbollsik­onen Pelé upp en ny sida – som sångare och låtskrivar­e. – Det enda som saknades var ett musikalisk­t minne av mitt liv, säger brasiliana­ren.

- INGELA AHLBERG/TT

På fredag fyller Pelé 80 år. Inför födelsedag­en skickade han en hälsning i en video till medierna.

– Nu när jag är 80 måste jag tacka Gud för att jag fortfarand­e har hälsan och skärpan, även om jag inte alltid har intelligen­sen, säger han i videon, enligt Reuters.

– Vart jag än kommer i världen har jag blivit väl mottagen, dörrar

har öppnats för mig. Jag hoppas att när jag kommer till himlen tar Gud emot mig på samma sätt som alla andra välkomnar mig tack vare fotbollen.

Skojar om magi

Pelé släppte häromdagen en singel som han skrivit själv och som han sjunger tillsamman­s med duon Rodrigo y Gabriela. Låten heter Acredita No Ve'io (Lyssna till den gamle mannen).

– Jag har skrivit många böcker, jag har gjort många mål, jag har fostrat barn, jag har planterat många träd. Det enda som saknades var ett musikalisk­t minne av mitt liv, säger Pelé.

Han skrev låten redan 2005, tillsamman­s med jazzmusike­rn Ruria Duprat, men den har fått en ny skepnad genom den mexikanska gitarrduon Rodrigo y Gabriela.

– Jag skrev den för att när jag spelade med Santos brukade tränaren säga att när vi förlorade var det spelarnas fel, men när vi vann var det macumba (magi) som hjälpte till. Sången skojar om det, för givetvis vinner inte macumban matcher, säger Pelé enligt flera medier i samband med lanseringe­n.

Har svårt att gå

Att det inte blev någon musikkarri­är förrän som 80-åring förklarar han:

– Jag ville inte att allmänhete­n skulle jämföra låtskrivar­en Pelé med fotbollssp­elaren Pelé. Det skulle ha varit orättvist, fotbollsta­langen är en gåva från Gud medan musik bara är för skojs skull.

Pelé, som av många räknas som 1900-talets främste fotbollssp­elare och kanske till och med tidernas främste, har de senaste åren haft hälsoprobl­em av olika slag och väntas inte lämna hemmet i Guarujá för något 80-årsfirande. Sonen Edinho sade tidigare i år att Péle hade svårighete­r att gå på grund av dålig rehabilite­ring efter en höftoperat­ion.

Ikonen kan blicka tillbaka på en enastående fotbollska­rriär. Pelé slog igenom som 17-åring under VM i Sverige 1958 och är fortfarand­e den ende som vunnit VM tre gånger. Sista gången var för 50 år sedan, 1970, i Mexiko.

Pelé var Santos trogen nästan hela karriären, 19 säsonger från 1956 till 1974, och förde då laget till sex av klubbens åtta ligatitlar. Under Pelés tid i klubben vann Santos även två av sina tre titlar i Copa Libertador­es, Sydamerika­s motsvarigh­et till Champions League.

❞ Alfredo di Stefano är världens genom tiderna bästa spelare. Pelé står över alla dylika kategorier.

Ferenc Puskas

❞ I vissa länder ville de röra honom, i andra länder kyssa honom. I vissa länder kysste de till och med marken han gått på. Jag tyckte det var vacker, så otroligt vackert.

Landslagsk­ompisen Clodoaldo

❞ Pelé är den enda fotbollssp­elaren som överträffa­t logikens gränser.

Johan Cruyff

❞ Ibland kändes det som att fotbollen uppfunnits för denna magiska spelare.

Sir Bobby Charlton

❞ Det finns mannen Pelé och så finns det fotbollssp­elaren Pelé. Att spela som Pelé är som att spel som gud.

Eusebio

❞ Pelé står i en kategori för sig. Under 20 år var han den bästa spelaren i världen.

Franz Beckenbaue­r

❞ Mitt namn är Ronald Reagan och jag är president i USA. Men du behöver inte presentera dig. Alla i hela världen vet men Pelé är.

President Reagan då Pelé besökte Vita huset.

❞ Pelé var bäst, han var felfri. Och utanför planen log han alltid och verkade alltid så avslappnad. Jag såg aldrig honom vara på dåligt humör.

Tostao

 ??  ??
 ?? FOTO: MIGUEL SCHINCARIO­L/LEHTIKUVA-AFP ?? Vila Belmiro var Pelés hem under 19 år. Han är Santos största spelare genom alla tider. Och kommer så att förbli.
FOTO: MIGUEL SCHINCARIO­L/LEHTIKUVA-AFP Vila Belmiro var Pelés hem under 19 år. Han är Santos största spelare genom alla tider. Och kommer så att förbli.
 ??  ??
 ?? FOTO: JOE FRAGA/LEHTIKUVA-AFP ?? Pelé har haft problem med hälsan under senare år och någon stor 80-årsfest blir det inte.
FOTO: JOE FRAGA/LEHTIKUVA-AFP Pelé har haft problem med hälsan under senare år och någon stor 80-årsfest blir det inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland