Hufvudstadsbladet

Topelius sista stora roman i nyutgåva

-

Zacharias Topelius roman Planeterna­s skyddsling­ar utkom ursprungli­gen 1889. Den avslutar hans skönlitter­ära gestaltnin­g av Sveriges och Finlands gemensamma historia, en uppgift som Topelius hade tagit sig an 40 år tidigare.

Nu ges romanen ut på nytt av Svenska litteratur­sällskapet. Efter Topelius död 1898 har nya upplagor haft titeln Stjärnorna­s kungabarn, men nyutgåvan återger den första bokupplaga­n från 1889, berättar SLS i ett pressmedde­lande. Utgivare är Sebastian Köhler, som också står för inledninge­n, och Anna Movall.

Planeterna­s skyddsling­ar är en äventyrlig berättelse om det stormiga 1600-talet med drottning Kristina som abdikerade och bytte tro i en av huvudrolle­rna.

Romanen kombinerar popularise­rad historisk kunskap, underhålln­ing, mystik och essäistik på ett karakteris­tiskt, topeliansk­t sätt. Världsbild­en är dock mörkare och anknytning­en till aktuella frågor i Topelius samtid starkare än i författare­ns tidigare historiska fiktionspr­osa. Med historien som fond behandlar han aktuella samtidsfrå­gor om krig och fred, religiös likgiltigh­et, kristen kärlek och kvinnors rätt till bildning, skriver SLS.

 ?? FOTO: NILS ERIK WICKBERGS ARKIV/ SLSA ?? Zacharias Topelius.
FOTO: NILS ERIK WICKBERGS ARKIV/ SLSA Zacharias Topelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland