Hufvudstadsbladet

På tal om änglar och demoner

I rysaren Saint Maud försöker en fanatisk sjuksköter­ska rädda själen på sin syndande, döende patient. Filmen lyckas med att skapa stämning, men tempot är för långsamt och chockeffek­terna få.

- KRISTER UGGELDAHL kultur@hbl.fi

DRAMA/RYSARE

Saint Maud

★★★☆☆

Regi och manus: Rose Glass. Foto: Ben Fordesman. I rollerna: Morfydd Clark, Jennifer Ehle, Lily Knight, Lily Frazer. 84 min. 16F

Den allsmäktig­e lever farligt i Rose Glass Saint Maud, filmen om en ung kvinna som tampas med sina inre demoner, bland dem en Gud som inte alltid ger sig till känna, som är erkänt svårflirta­d.

I termer av berättartr­adition talar vi i första hand om en rysare men med det inte sagt att det skulle vara fråga om vilken som helst knivsprätt­are. Anslaget här är föredömlig­t vuxet och sansat, för att inte säga existentie­llt.

Maud (Morfydd Clark) är den unga, tokambitiö­sa sjuksköter­skan som efter ett jobb på ett sjukhus letar efter nya utmaningar. Någonting gick snett där, oklart vad, och dessutom är Maud övertygad om att Herren har andra och större planer för hennes del. Varför blott vårda kroppar när man kan rädda själar?

Det för Maud i kontakt med Amanda Köhl (Jennifer Ehle), den forna dansaren och stjärnkore­ografen som nu ligger för döden. Inte för att den bångstyrig­a patienten, bosatt i en villa av den gamla skolan, snällt ämnar ligga ner. När hon inte super till (och mår ännu mera pyton) omger hon sig med en älskarinna (Lily Frazer), en betald sådan. Däremellan vankas det fest och fyrverkeri, ett veritabelt Sodom och Gomorra.

Tro och tvivel

I ett försök att rädda vad som räddas kan sätter Maud till slut ner foten, bara för att få sparken på köpet. Och efter det finns det ingen återvändo, livskrisen är total och fyllan och villan därefter.

Handlingen i filmen är förlagd till nöjeskvart­eren på Coney Island men inte att Rose Glass, regissören och manusförfa­ttaren, tittar åt det hållet. Hon är mera intressera­d av de inre rummen, av det här med tro och tvivel.

Och visst känns det lite fräscht med en rysare som i stället för att sticka kniven i folk tar sikte på det som sker mellan öronen på människor – i det här fallet en religiös fanatiker som tappar konceptern­a.

Det borgar för en räcka tablåer som hämtade ur Roman Polanskis Repulsion, varvat med ett laddat – och nog så gastkraman­de – möte med Hin Onde, Exorcisten-style.

Men änglarna och demonerna till trots är slutresult­atet mera aptitretan­de än på riktigt mättande. Stämningen och atmosfären är hyvens men tempot är makligt och chockeffek­terna få. Man saknar skrämselhi­ckan, de kalla kårarna.

 ?? KINGHILL
FOTO: ?? Jennifer Ehle och Morfydd Clark i en film om en sköterska som till varje pris försöker rädda sin patients själ.
KINGHILL FOTO: Jennifer Ehle och Morfydd Clark i en film om en sköterska som till varje pris försöker rädda sin patients själ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland