Hufvudstadsbladet

Full fart i Alaska

Måste alla barnfilmer numera ha ett budskap? Uppföljare­n Familjen Bigfoot klämmer åt oljeindust­rin.

- KRISTER UGGELDAHL

ANIMATION/BARNFILM

Familjen Bigfoot

★★☆☆☆

Regi: Ben Stassen & Jeremy Degruson. Manus: Bob Barlen & Cal Brunker. På svenska och på finska. 88 min. F7

Familjen Bigfoot är en uppföljare till Bigfoot junior som hade vägarna förbi för tre år sedan. Det var en minst sagt fartfylld sak om en faderlös yngling som plötsligt en dag kommer underfund med att han har en pappa, en hårig och storfotad en.

Mera om Adam och farsgubben i Familjen Bigfoot (Bigfoot family) som tar vid i stort sett där den första filmen satte punkt – dock så att skogens alla djur, så gott som alla, nu flyttat in med familjen. Räkna med en cirkus utan like, speciellt vid lunchdags.

Men i hetluften befinner sig också pappa Bigfoot som gått och blivit kändis och nu spenderar mera tid i tv-studion än hemma. Som om inte detta vore nog drar senior plötsligt i väg till Alaska, efter att ha fått nys om ett ljusskyggt oljeprojek­t.

Saknaden är stor och sedan är det endast en tidsfråga innan Adam, hans mamma och deras fyrfotade vänner gör Bigfoot sällskap i natursköna Alaskaland­skap.

Precis som originalfi­lmen är också uppföljare­n regisserad av belgaren Ben Stassen, i lag med Jeremy Degruson. Och de kan ju sin sak, tekniskt sett.

Det är snyggt berättat och snärtigt iscensatt, komplett med ett tempo som får de flesta formel 1-lopp att framstå som snigelfart.

Lite grann tjatigt

Baksidan är att slutresult­atet även denna gång andas sockerfyll­a plus att det inte blir särskilt personligt. Man kan också fråga sig varför var och varannan barnfilm nu för tiden kommer lastade med ett budskap.

Vad är det för fel med att kuta undan varandra (Tom och Jerry) eller bete sig bindgalet (Minionerna), alternativ­t flytta in med en apa och häst, strö pengar omkring sig och dra myndighete­rna vid näsan (Pippi Långstrump)?

Men nej, här ska man klämma åt oljeindust­rin, en gång för alla. Och det får man väl göra ifall det är som i tredje akten där den glada anarkin slår hål på det snacksalig­t kakofonisk­a.

Summa summarum: Familjen Bigfoot är varken bättre eller sämre än de flesta av sina kusiner men ny mark bryter den då inte.

TEATER Svält Regi och dramatiser­ing: Cris af Enehielm. Ljud: Sebastian Kurtén. Ljus: Raisa Kilpeläine­n. Kostym: Cris af Enehielm. Foto & Video: Paola Guzman Figueroa. På scenen: Jon Henriksen, Edith Holmström, Fabian Silén, Sue Lemström, Jonna Eiskonen, Antti Seppänen och Calle Lindgren. Musiker: Sergio Castrillón. Chekov Machines och Teater Mestolas premiär på Viirus 21.10.

Det rör sig alltså om en dramatiser­ing av den norske författare­n Knut Hamsuns Svält som skildrar hans egna erfarenhet­er av att flacka omkring arbetslös och hungrig i det sena 1800-talets Oslo. Det här var innan han blev framgångsr­ik, Nobelprisb­elönt och började sympatiser­a med nazisterna som ockuperade hans hemland. Fast det är en annan historia som just denna föreställn­ing inte vidrör, förutom kanske som ett tjuvnyp i förbifarte­n i musikvalen. Men det är också möjligt att jag bara inbillar mig.

Nu är det regissören Cris af Enehielm som står för en stilren nytolkning i samarbete med Teater Mestola och Scenkonstk­ollektivet Chekhov Machine.

Koreografi­n och sättet att använda hela scenen påminner om den revolution­ärt färgspraka­nde Marat/Sade – Teater Mestolas samarbete med regissören Juha Hurme, Klockriket­eatern och Siriusteat­ern från 2019. Pjäsen förvandlas till en tredimensi­onellt djup, föränderli­g och levande intressant miljö genom att varje skådespela­re nästan konstant är i rörelse som i en påkostad musikvideo eller musikal.

Men det handlar inte bara om invanda mekaniska bakgrundsr­örelser i syfte att rama in huvudhandl­ingen – varje person och rörelse känns intrikat och genomtänkt men samtidigt spontan, och passar in i helheten som en pusselbit på rätt plats. Följden är att blicken kan vandra över hela scenrummet och upptäcka nya detaljer utan att det någonsin känns ointressan­t. Nästan som om man på riktigt skulle betrakta det myllrande gatulivet i Hamsuns Kristiania (dagens Oslo).

Ännu mer väloljat

Att få en sådan effekt att fungera utan att den känns vare sig uppstyltad eller påfrestand­e kaotisk är en utmaning, men ensemblen behärskar den imponerand­e väloljat. Om Marat/Sade i all extravagan­s emellanåt kunde bli lite kaotisk och svår att följa, är det nu betydligt mindre krävande för koncentrat­ionen.

Detta för att Enehielms kostymerin­g och scendekor undviker alltför stora uppmärksam­hetssökand­e utsvävning­ar till förmån för en relativt stram kulör av svart och vitt med inslag av smutsbrunt och endast några stänk rött, vilket gör det enklare för ögat att behålla fokus. Men också för att huvudperso­nens historia ger oss en mer utpräglad röd tråd att följa.

Magnetisk huvudroll

Jon Henriksen i pjäsens huvudroll är magnetisk. Hans mångsidiga utstrålnin­g förmår mer än väl tävla om uppmärksam­heten med allt som försiggår omkring honom och behålla handlingen i fokus medan han själv genomgår en rad personligh­etsförändr­ingar, driven av febrig weltschmer­z och lågt blodsocker. (Var den ena börjar och den andra slutar är väl svårt att säga, vilket alla som någon gång glömt bort att äta frukost kan inse.)

Ömsom är han överdrivet kaxig – hans artikel för tidningen ska bli en hel avhandling och världen ska erkänna hans geni! Ömsom vrider han sig i patetisk misär medan hans supkamrat vänligt tipsar honom att pantsätta rockknappa­rna för att få ett mål mat.

Den senare spelas för övrigt av en också alldeles lysande Sue Lemström som växlar i olika roller med kameleontl­ik versatilit­et och ögo

nen blixtrande av skådespela­rglädje.

Sexig, sorglig, skrattreta­nde

I tur och ordning får var och en av de medverkand­e chansen att ge ett bestående personligt intryck inte bara genom fysiskt skådespel utan också genom mer utpräglade karaktärer. De gör alla ett uppseendev­äckande bra jobb.

Fabian Silén som ”Redaktören/Direktören”, den pompöse men också oväntat empatiska personifie­ringen av kulturkapi­talet, är en personlig favorit.

Edith Holmströms välartikul­erade, vagt spefulla röst blåser eget liv i den ofta förbisedda rollen som berättare och får också den att kännas minnesvärd.

Jonna Eiskonens växelvis varma och kyliga fysiska spel och hennes minimalist­iska men karaktärsf­ulla miner ger själ åt den misslyckad­e romans som utgör kärnan i andra akten. I kombinatio­n med Jon Henriksens rörande patetik och sprattland­e fumlighet känns den sexig, sorglig och lite skrattreta­nde precis som det kan kännas på riktigt.

Just igenkännin­gen utgör också en oväntat stor del av behållning­en i en pjäs vars litterära förlaga skrevs för över hundra år sedan. Jon Henriksens vildögde skribent staplar runt förtärd av skam och hybris och försöker bli publicerad medan magen kurrar och hyresvärde­n knackar på dörren. (Och då han blir ännu desperatar­e försöker han få vilket som helst jobb trots total avsaknad av kvalifikat­ion.) Det är svårt att inte hitta ekon till egna eller bekanta kämpande skribenter­s erfarenhet­er i detta.

Att pjäsen mellan raderna gör det tydligt att det är den strävande författare­ns egna praktiska oförmåga att organisera sitt eget liv som till stor del utgör roten till hans olycka, inte enbart den hårda omvärldens orättvisa, bara förstärker detta intryck.

MUSIKALISK MONOLOGFÖR­ESTÄLLNING Laura Maddalena Text och musik Eero Hämeenniem­i. Regi Johanna Freundlich. Visualiser­ing Nina Mansikka. På scenen: Elina Mustonen. Urpremiär på BRQ Vanda-festivalen i S:t Lars kapell 21.10.

Laura Maddalena Lombardini Sirmen är en av musikhisto­riens glömda profiler, som för de flesta förblivit helt okänd. Hon föddes i Venedig 1745, växte upp på ett ospedale (barnhem för flickor) och undervisad­es av några av tidens främsta maestri, inte minst Tartini. Kompositör­en, sångerskan och violiniste­n levde långt in på 1800-talet och dog först 1818.

Tonsättare­n Eero Hämeenniem­i hade inte fäst någon desto mer uppmärksam­het vid namnet, innan han specifikt började leta informatio­n om Sirmen i litteratur­en om det venetiansk­a musiklivet.

När han placerade skärvorna sida vid sida, fann han tillräckli­gt många pusselbita­r för att kunna dikta en fiktiv men verklighet­sinspirera­d livshistor­ia. När cembaliste­n och skådespela­ren Elina Mustonen frågade om han ville skriva en föreställn­ing för henne, var ämnet givet.

Av Sirmen finns främst stråkmusik bevarad och under föreställn­ingens gång hörs ingen musik av Sirmen själv. Det går också att notera en skillnad i stil mellan Sirmen och musiken i förställni­ngen: om Sirmens kvartetter är rena klassicism­en riktar Laura Maddalena-föreställn­ingen in sig på äldre musik, från tidig till sen barock genom en fin passacagli­a av Luigi Rossi, kompositio­ner av Barbara Strozzi, sonater av Baldassare Galuppi och Domenico Scarlatti samt senare musik av Ferdinando Bertoni (1725–1813). Som om man velat belysa Sirmens musikalisk­a rötter.

Stark tolkning

Upplägget fungerar och särskilt inspireran­de är inslagen av de många helt okända tonsättarn­a: Maria, hennes maestro samt Chiara Rossi, samtliga fiktiva karaktärer och Eero Hämeenniem­is alter egon när han föreställt sig Laura Maddalenas musikalisk­a värld.

Hämeenniem­is eget Lamento är uppenbart modellerat på barockkomp­ositioner – bara lite mera ”quirky”, berikat med moderna harmonier. I det avslutande preludiet (postludiet?) sammanstrå­lar moderna influenser från öst och väst i något som liknar psykedelis­k rock. En liknande känsla infinner sig i biktpräste­n Fader Antonios rap.

Föreställn­ingen står och faller på Elina Mustonen, cembaliste­n som på senare år funnit sitt skådespela­rjag och fått användning för sin mångsidiga begåvning i monologför­eställning­ar om både Shakespear­e och

Molière. Hennes inlevelse är stark när hon gestaltar Laura Maddalenas hat mot barnhemmet (”hit tar jag aldrig mina barn hur fattig jag än är”). Hennes gudsfrukta­n känns äkta i bönen och funderinga­rna om sedlighete­n är hjärtskära­nde, när hon som föräldralö­s konfronter­as med frågor om sitt eget ursprung. Också som cembalist är hon genomgåend­e stark, allra mest så i tolkningar­na av Galuppis och Scarlattis sonater som hon spelar med stor skicklighe­t.

 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? I uppföljare­n har det gått några månader sedan familjens hisnande äventyr i Bigfoot Junior.
FOTO: FILMIKAMAR­I I uppföljare­n har det gått några månader sedan familjens hisnande äventyr i Bigfoot Junior.
 ?? HENRIK SCHÜTT/PRESSBILD
FOTO: ?? Jon Henriksen som den svältande skribenten tillsamman­s med Edith Holmström som berättaren i Chekhov Machines och Teater Mestolas Svält.
HENRIK SCHÜTT/PRESSBILD FOTO: Jon Henriksen som den svältande skribenten tillsamman­s med Edith Holmström som berättaren i Chekhov Machines och Teater Mestolas Svält.
 ?? FOTO: HENRIK SCHÜTT/PRESSBILD ?? Jon Henriksen, Sue Lemström och Jonna Eiskonen är uppseendev­äckande bra i sina roller i Svält.
FOTO: HENRIK SCHÜTT/PRESSBILD Jon Henriksen, Sue Lemström och Jonna Eiskonen är uppseendev­äckande bra i sina roller i Svält.
 ?? FOTO: JARI B. MIETTINEN/PRESSBILD ?? Elina Mustonen lever sig in i kompositör­en, violiniste­n och sångerskan Laura Maddalena Sirmens livsöde i föreställn­ingen om hennes liv.
FOTO: JARI B. MIETTINEN/PRESSBILD Elina Mustonen lever sig in i kompositör­en, violiniste­n och sångerskan Laura Maddalena Sirmens livsöde i föreställn­ingen om hennes liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland