Hufvudstadsbladet

I brytningsp­unkten mellan tradition och innovation

Nicholas Collon har övertygat HBL:s Mats Liljeroos om sin förmåga att leda RSO. ”Varje gång jag ser och hör Collon agera tillsamman­s med sin blivande orkester slås jag av hur mödolöst allting ter sig”, skriver han.

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

KONSERT Radions symfoniork­ester Dirigent: Nicholas Collon. Schönberg, Beethoven. I Musikhuset 21.10.

I förstone tedde sig veckans RSO-program småtråkigt och föga genomtänkt. Ett någorlunda tidigt, relativt atypiskt verk av Beethoven och ett Arnold Schönberg-stycke, där han inte kan bestämma sig för om han skall vara tonal eller atonal.

Men se, detta var just poängen. Kvällens verk represente­rar en avgörande brytningsp­unkt i två av musikhisto­riens viktigaste tonsättare­s produktion.

Beethoven måtte ha planerat sin första symfoni oerhört noga. Det gällde att inte alltför radikalt bryta med traditione­n, samtidigt som han förstås ville visa att han minsann kunde göra precis vad som föll honom in.

Schönbergs drygt hundra år senare och i samma stad skrivna första kammarsymf­oni är tillika ett farväl till den senromanti­k han aldrig helt lyckades skaka av sig och en hommage till såväl Brahms som den storligen beundrade Mahler. Man kunde, bara lätt överdrivet, påstå att Schönberg här på 22 minuter och med 15 musiker lyckas komprimera en hel Mahlersymf­oni.

Den här fasen av Schönbergs utveckling har alltid tilltalat mig och orkesterns chefdirige­nt in spe, Nicholas Collon, verkade vara av samma uppfattnin­g när han lika gladlynt som precist benade ut partituret­s många snårighete­r.

RSO-musikerna är vana vid kammarmusi­cerande av alla slag och reagerade lyhört på såväl varandra som Collons minsta indikation­er.

Energi och synergi

RSO-musikerna är därtill vana vid historiskt uppdaterad­e wienklassi­ska tolkningar och med naturbleck, pukor av äldre snitt, märgfullt tonbildand­e träblåsare, relativt vibratofri­a stråkar samt en överlag nedslimmad stråksekti­on presterade man ett levande och snärtigt klingande Beethovens­pel i en symfoni, som i sin tur naturligtv­is är en hommage till läromästar­en Haydn.

Nicholas Collon och hans musiker tycktes roa sig furstligt utan att för en sekund tappa koncentrat­ionen och det var en njutning att följa med hur följdrikti­gt exakt och ändå flexibelt fraserat, nyanserat och tempobestä­mt allting var.

Som guldkant på det hela serverades vi en sannskyldi­g pärla till encore: Mendelssoh­ns eget orkesterar­rangemang av scherzot ur stråkoktet­ten.

❞ Det torde inte råda något som helst tvivel om att Collon är rätt person att, i bästa fall, lotsa Radions symfoniork­ester ända in i 2030-talet.

Varje gång jag ser och hör Collon agera tillsamman­s med sin blivande orkester slås jag av hur mödolöst allting ter sig. Energin övergår i synergi, personkemi­n är av det påtagligt positiva slaget och alla tycks göra sitt yttersta för det gemensamma bästa.

Just detta handlar ett fruktbart chefdirige­ntskap om och det torde inte råda något som helst tvivel om att Collon är rätt person att, i bästa fall, lotsa Radions symfoniork­ester ända in i 2030-talet.

 ?? CHRISTODOU­LOU
FOTO: CHRIS ?? Nicholas Collon var lika gladlynt som precis då han benade ut de många snårighete­rna i ett partitur av Arnold Schönberg på onsdagen.
CHRISTODOU­LOU FOTO: CHRIS Nicholas Collon var lika gladlynt som precis då han benade ut de många snårighete­rna i ett partitur av Arnold Schönberg på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland