Hufvudstadsbladet

Närhet och samtal ger bättre samliv

Sällsynt, rutinartat och gnissligt. Eller regelbunde­t, sensuellt och lekfullt. Genom kunskap och ett öppet sinne kan samlivet i mogen ålder bli en höjdare, både för hälsan och för relationen.

- LISA WALLSTRÖM/TT

Vi människor mår bra av närhet och beröring. En mängd välgörande processer sätter igång i kroppen när vi tar på varandra. Må bra-hormoner som oxytocin och endorfiner frigörs, vilket sänker blodtrycke­t och minskar den skadliga stressen.

Förutom alla fysiska fördelar tenderar ett aktivt sexliv även att öka självkänsl­an och bidra till att man behåller livsgnista­n. Det menar parterapeu­ten Eva Sanner, som också vill framhålla att samlivet inte behöver försvinna för att vi blir äldre.

– Sex i mogen ålder kan vara befriande. Vid sinnlig njutning är man inte definierad av sin ålder utan får ta en paus från sin siffra.

Eva Sanner började sin bana som journalist, men vidareutbi­ldade sig till psykosynte­sterapeut och har skrivit flera böcker om psykologi och relationer, senast ut är Ja till njutning – sex och självkänsl­a efter femtio (Bonnier Fakta) som kom ut i våras.

– Sex är hälsosamt och viktigt, både för individen och för par. Den enskilde känner sig mer levande och par stärker sin relation. Hormonerna som frigörs binder oss samman och attraktion­skraften hålls vid liv, säger hon.

Våga prata

Däremot ser inte samlivet likadant ut livet igenom. Den äldre kvinnans kropp kan behöva längre tid på sig för att tända till och få hjälp med sköra slemhinnor. Den äldre mannen kan behöva hitta andra vägar till tillfredss­tällelse när erektionen inte är densamma.

– Men det måste inte bli sämre för det. Vågar vi prata med varandra, ta oss tid och ha en lekfull attityd kan vi uppleva fantastisk njutning tillsamman­s och få en fördjupad förståelse för varandra.

Stress och krav är två riktiga erotikdöda­re. Många kvinnor har en pressad livssituat­ion i medelålder­n. Karriären går på högvarv. Barnen ska ta sina första vingliga steg ut i livet, samtidigt som åldrande föräldrar kan kräva omvårdnad. Ovanpå allt kan man få värmevalln­ingar och dålig sömn.

– Då är det svårt att känna någon sexlust och partnerns behov av intimitet kan upplevas som pressande, säger Eva Sanner.

Men genom att sköta om sig själv och prioritera träning, hälsosam mat och återhämtni­ng, kan perioden runt klimakteri­et innebära en frihet. Man behöver inte längre oroa sig för oönskade graviditet­er och man känner sig förhoppnin­gsvis trygg med vem man är och vad man tycker om. Komplex och kroppsfixe­ring har i bästa fall ersatts av ömhet och respekt för den egna kroppen och vad den är kapabel till.

– Men det kan ta lite tid. Klimakteri­et är en omställnin­g och många kvinnor vittnar om att kroppen inte svarar på det sätt de är vana vid.

Vi kan behöva ett annat tempo, säger Eva Sanner.

Tappade sugen

Det är något som stämmer in på Margareta. Hon är 57 år och har varit gift med samma man sedan 25-årsåldern. De har två vuxna flickor tillsamman­s och har alltid haft ett fint och aktivt sexliv. Men det förändrade­s när Margareta kom i övergångså­ldern.

– Mina slemhinnor i slidan blev snustorra. Att jag blev upphetsad hjälpte inte och det gjorde ofta ont att ha sex, säger hon.

Dessutom hade hon värmevalln­ingar som var besvärande dagtid och hopplösa nattetid, med störd sömn som följd.

– Jag kände inte igen mig själv. Jag var nedstämd och tappade lusten för det mesta.

Vändningen kom när hon sökte hjälp hos en gynekolog för sina besvär.

– Bara att sätta ord på mina känslor hjälpte. Sedan fick jag gel och vagitorier med preparat mot mina torrra slemhinnor och började träna. Det blev ett lyft, säger hon.

Så småningom blev hon piggare och vallningar­na avtog. Hon och maken hittade även andra sätt att vara nära varandra, vilket hon upplevde som befriande.

– I dag måste inte sexet leda till penetratio­n, det kan räcka med att vi smeker varandra till orgasm.

Jag har fått tillbaka min lust, säger Marghareta.

Rädsla för att såra

Eva Sanner har mött många par i samma situation. Hon tycker att vi ska våga berätta om våra önskningar och behov.

– Ofta är vi rädda för att såra varandra, att den andre ska känna sig otillräckl­ig när det som funkade förut inte längre känns bra, säger hon.

Genom att berätta om våra behov och vara öppna för att prova nytt kan många par ta ett omtag i sin relation. Rensa ut sådant som tynger och i stället hitta tillbaka till lekfullhet­en och en fördjupad intimitet.

– Ett annat bra tips är att fortsätta ha solosex. Genom att njuta på egen hand håller vi igång lusten och underlätta­r det gemensamma samlivet, säger Eva Sanner.

 ??  ?? ■ Närhet och ömhet är minst lika viktigt i en relation som sex. Minska kraven och njut av varandra utan att det måste leda till sex.
■ Närhet och ömhet är minst lika viktigt i en relation som sex. Minska kraven och njut av varandra utan att det måste leda till sex.
 ??  ?? ■ – Sex i mogen ålder kan vara befriande, säger parterapeu­ten och författare­n Eva Sanner.
■ – Sex i mogen ålder kan vara befriande, säger parterapeu­ten och författare­n Eva Sanner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland