Hufvudstadsbladet

Coronapake­t ökar statens skuldbörda

Kultur och kollektivt­rafik får krishjälp

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Coronaepid­emin förorsakar ett allt större hål i de offentliga finanserna. Regeringen kom i sin sjunde tilläggsbu­dget överens om att Finland lånar ytterligar­e 1,8 miljarder euro vilket betyder att saldot för årets låntagning landar på minus 19,8 miljarder.

Regeringen skjuter till med mer pengar till krisdrabba­de företag, bidrag till konstnärer och kompensati­on för kollektivt­rafiken i städerna som drabbats av passagerar­flykt och sinande biljettint­äkter.

Staten tar också till nya åtgärder för att stävja smittsprid­ningen och uppmanar kommunerna och de lokala smittskydd­smyndighet­erna att vid behov pausa riskfylld fritidsver­ksamhet för vuxna.

För att dämpa de ekonomiska effekterna av coronapand­emin lånar staten allt mer pengar. Regeringen enades i fredags om sitt sjunde tilläggsbu­dgetförsla­g för i år.

Kommunerna, som testar och smittspåra­r folk som aldrig förr, föreslås få 350 miljoner extra för det här arbetet. 400 miljoner extra ges till sjukvårdsd­istrikten och 200 miljoner för att kompensera för annat inkomstbor­tfall och höjda utgifter i kommunerna på grund av coronaviru­set.

410 miljoner extra viks att sökas av företag som behöver hjälp för att klara sig över coronasvac­kan.

Kollektivt­rafiken i stora och medelstora städer har drabbats av passagerar­flykt som en följd av epidemin och får 100 miljoner i krisstöd av staten.

En annan hårt drabbad bransch, kulturfält­et, får 23 miljoner för att trygga inkomstbor­tfallet för konstnärer och garantera branschens fortlevnad. Centret för konstfrämj­ande får 7 miljoner avsedda att delas ut som stipendier till profession­ella konstutöva­re.

Miljoner till vaccin

Staten reserverar ytterligar­e 90 miljoner euro för framtida covid-19-vaccin och Institutet för hälsa och välfärd får 1,5 miljoner extra för att planera massvaccin­eringar och höja testkapaci­teten.

Finland köper också covid-19-vaccin via EU och betalar i det här skedet 13,1 miljoner euro i reservatio­nsavgift för framtida vaccin.

Polisväsen­det täcker under normala år en del av sina utgifter med passavgift­er, men den inkomstkäl­lan har sinat då folk inte har kunnat resa och följaktlig­en inte har behövt förnya sina pass. Därför får polisen 190 miljoner extra av staten och ytterligar­e tre miljoner för att kompensera för nytillkomn­a utgifter i anslutning till coronan.

Gränsbevak­ningsväsen­det som har fått jobba och stå i när gränskontr­ollerna återinfört­s får också mer pengar, 3,4 miljoner, liksom Tullen som får en knapp miljon bland annat för skyddsutru­stning.

Gränsbevak­ningsverke­t får oavsett coronan en jättepott: 240 miljoner euro för införskaff­ning av två nya bevaknings­fartyg.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/ ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) inför regeringen­s överläggni­ngar i Ständerhus­et.
LEHTIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/ Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) inför regeringen­s överläggni­ngar i Ständerhus­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland