Hufvudstadsbladet

Kommer Trump att acceptera en förlust?

I elfte timmen fick amerikaner­na äntligen uppleva en debatt mellan de två presidentk­andidatern­a Donald Trump och Joe Biden.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Till skillnad från den första och genom tiderna antagligen sämsta presidentv­alsdebatte­n var den andra duellen i Nashville Tennessee på fredagsmor­gonen finsk tid städad. Stängda mikrofoner för motkandida­ten gav den som talade en möjlighet att ostört lägga fram sina åsikter i sitt inlednings­anförande i varje ämne. Biden hade avsevärd fördel av detta eftersom det i den förra debatten i huvudsak var Trump som inte lät Bilden tala till punkt. Nu var det endast stundvis som Trump inte respektera­de reglerna. De personliga respektlös­a angreppen var också färre den här gången.

Trump tog flera gånger på sig rollen som en icke politiker och anklagade Biden för politikers­nack och undrade varför han inte under sina åtta år som vice president i par med Barack Obama genomförde allt han nu lovar.

Som vanligt kom Trump med en massa missvisand­e, överdrivna, falska uttalanden och påståenden som saknar bevis. Han bollade med felaktiga siffror, anklagade Biden för sådant som inte stämde och lovade bland annat ett covid-19 vaccin inom några veckor. Amerikansk media avslöjade presidente­ns osanna uttalanden i snabbt genomförda faktakontr­oller.

Vilken annan presidentk­andidat hade hävt ur sig en sådan mängd osanningar under en och en halv timme? Det tycks i alla fall inte bekomma tiotals miljoner amerikaner som vill att Trump omväljs för en fyraårsper­iod till.

Den sista valdebatte­n mellan Donald Trump och Joe Biden är nu avklarad. Innehållet i den rubbar knappast i nämnvärd grad de opinionssi­ffror som redan länge har varit synnerlige­n stabila. Dessutom har nästan 50 miljoner amerikaner redan förhandsrö­stat.

Å andra sidan krävs inte heller stora förändring­ar i de så viktiga vågmästars­taterna där det är oerhört jämnt mellan de två kandidater­na och där hela valet sannolikt kan avgöras.

Inte heller den sista debatten omvände en mängd väljare, det viktigaste ur kandidater­nas synvinkel är att få sina anhängare att verkligen rösta. Det räcker inte att en väljare sympatiser­ar med en kandidat om hen inte också röstar.

Joe Biden har varit etta i opinionsmä­tningarna redan i många månader och de senaste två veckorna har hans försprång legat i snitt kring tio procentenh­eter. Det kan förefalla betryggand­e, men så är det inte. Dels bör man minnas hur dåligt mätningarn­a motsvarade verklighet­en i det förra valet och dels att enkätresul­taten visar läget på riksnivå.

Få tror att Trump ska kunna vända opinionern­a så att han totalt sett får fler röster än Biden. Men det behöver han inte heller, Trump kan segra även i det här valet med klart färre röster än Biden. Avgörandet sker i några få delstater där det väger jämnt mellan de två.

Spänningen är påtaglig en och en halv vecka före valet. Samtidigt lurar hela tiden en misstanke om att vi genast efter valdagen ännu inte vet hur det slutligen gick. Om det blir väldigt jämnt så kan vi få vänta länge på ett slutligt resultat. Ett resultat som kan vara så avgörande inte bara för USA:s framtid utan även för en stor del av övriga världens.

Och vad händer om förloraren är Trump och han inte accepterar sin förlust? Det är inte alls osannolikt att så sker med tanke på hans försäkran om att han inte kan förlora i ett ärligt val och hans huvudlösa påståenden om risker för valfusk inte minst med förhandsrö­sterna. De slår nu alla rekord delvis på grund av coronaläge­t.

Den nuvarande politiska polariseri­ngen och brister i den amerikansk­a grundlagen kan resultera i en oerhört invecklad situation där båda kandidater­na utropar sig som segrare och en lång juridisk process tar vid. Skräckscen­ariot är att det utbryter kravaller.

God bless America – och resten av världen – om det går så långt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland