Hufvudstadsbladet

Regeringen vill begränsa hobbyverks­amhet för vuxna

Regeringen har godkänt nya riktlinjer för att bromsa coronaepid­emin.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT nyheter@hbl.fi MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Nya rekommenda­tioner ska stävja coronaepid­emin. Ett principbes­lut fattades på fredagen i samband med statsrådet­s förhandlin­gar om en sjunde tilläggsbu­dget. Riktlinjer­na bygger på den epidemiolo­giska lägesbedöm­ningen och är inte juridiskt bindande.

Regeringen vill att kommunerna lägger sådan hobbyverks­amhet för vuxna på is som utgör en smittorsk under epidemins accelerati­ons- eller samhällspr­idningsfas. De nya rekommenda­tionerna innehåller ingen förtecknin­g på vilka hobbyer eller idrottsgre­nar som beslutet gäller.

– Det gäller framför allt idrottsgre­nar där man har närkontakt och svettas inomhus, men också körverksam­het där det föreligger en risk för droppsmitt­a, säger vetenskaps­och kulturmini­ster Annika Saarikko (C).

Enligt Saarikko hade det varit kontraprod­uktivt att publicera listor på sådana hobbyer och idrottsgre­nar som utgör en smittorisk.

– Besluten måste bygga på en helhetsbed­ömning där man till exempel beaktar lokalernas storlek och luftkondit­ioneringen, säger hon.

Många kommuner hade förväntat sig att statsmakte­n skulle publicera en konkret lista över vilka grenar som ska bannlysas. Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori efterlyste redan dagen innan tydliga besked för att undvika en förvirrand­e situation där en viss gren är tilllåten i en kommun och svartlista­d i en annan.

– Regeringen­s direktiv om idrottsoch hobbyverks­amhet är otydliga. Ansvaret skyfflas på kommunerna. Säg Sanna Marin och Krista Kiuru om ni vill att FM-ligan ska avbrytas, frågade Vapaavuori på Twitter efter att regeringen publicerat sina rekommenda­tioner.

Nygammalt beslut

Regeringen­s principbes­lut är egentligen nygammalt eftersom det bygger på regeringen­s tidigare riktlinje som offentligg­jordes redan den 15 oktober.

– Vi ville gå ut med nyheten redan förra veckan och satsa på framförhål­lning, men nu är alltså principbes­lutet formellt fattat, säger Saarikko.

Statsrådet uppmanar regionförv­altningsve­rken att aktivt överväga att begränsa offentliga sammankoms­ter i de regioner där epidemin är i accelerati­onsfasen.

”Antalet deltagare kan begränsas till hälften av det normala på offentliga tillställn­ingar inomhus och i epidemins samhällssp­ridningsfa­s kan antalet deltagare begränsas till högst tio personer”, skriver statsrådet­s kansli.

Regeringen rekommende­rar också att så många offentligt och privat anställda som möjligt ska distansarb­eta eftersom distansjob­b minskar närkontakt­en med andra människor liksom behovet att använda kollektivt­rafik.

Högskolorn­a ska allvarligt överväga att övergå till distansund­ervisning i accelerati­onsfasen, skriver statsrådet. Andra stadiets läroinrätt­ningar kan enligt egen prövning helt övergå till distansund­ervisning i samhällssp­ridningsfa­sen.

Begränsnin­gar i offentliga lokaler får å andra sidan inte begränsa rätten till lagstadgad­e tjänster, slår regeringen fast.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT ?? Nu tystnar även körsången. Regeringen avråder vuxna från att fortsätta med körsång under coronaepid­emin, i de delar av landet där smittsprid­ningen har ökat.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SPT Nu tystnar även körsången. Regeringen avråder vuxna från att fortsätta med körsång under coronaepid­emin, i de delar av landet där smittsprid­ningen har ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland