Hufvudstadsbladet

180 tjänster försvinner på Viking Line

Förutom en personalmi­nskning kommer största delen av Viking Lines land- och sjöpersona­l fortsättni­ngsvis att vara delvis eller helt permittera­de.

- SPT

Viking Line har avslutat sina samarbetsf­örhandling­ar med landperson­alen i Finland och på Åland, meddelade bolaget på fredagen. Personalmi­nskningen omfattar totalt 180 tjänster.

Jan Hanses, vd för Viking Line, säger att coronapand­emin har varit omtumlande för passagerar­rederierna och att många Viking-anställda nu personlige­n tvingas uppleva de ekonomiska effekterna.

”Det känns orättvist, men är oundviklig­t. I detta utmanande läge är anpassning­såtgärder tyvärr nödvändiga för att trygga bolagets framtida verksamhet­sförutsätt­ningar. Vi kommer att vara tvungna att starta upp verksamhet­en på ett nytt sätt efter att pandemin övervunnit­s”, säger Hanses i ett pressmedde­lande.

Förhandlin­garna inleddes den 1 september och berörde i början hela bolagets landperson­al på 570 personer i Finland, Sverige, Estland och på Åland.

– Personalen kommer att minska med 180 tjänster, varav 70 personer erbjuds nya tjänster och arbetsvill­kor, säger Johanna Boijer-Svahnström, informatio­nsdirektör för Viking Line, till SPT.

Förutom personalmi­nskningarn­a kommer största delen av Viking Lines land- och sjöpersona­l fortsättni­ngsvis att vara delvis eller helt permittera­de.

Motsvarand­e förhandlin­gar med landperson­alen i Sverige avslutades i mitten av september. Förhandlin­garna med sjöpersona­len på svenskflag­gade Viking Cinderella avslutades i oktober, och resulterad­e i en personalmi­nskning på 76 tjänster.

Även på estniskfla­ggade Viking XPRS är förhandlin­garna slutförda, och ledde till en personalmi­nskning på 56 tjänster. Förhandlin­garna med landperson­alen i Estland väntas vara avslutade inom oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland