Hufvudstadsbladet

Läkare anställs för att hantera coronaklag­omål

De första smittskydd­sfallen har redan nått förvaltnin­gsdomstola­rna. Nu söker domstolarn­a sakkunniga för att kunna svara på det nya behovet – men de som överklagar väntas ändå inte bli hundratals.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

Förvaltnin­gsdomstola­rna runtom i landet söker sakkunniga i smittsamma sjukdomar för deltidstjä­nster som börjar så snart som möjligt. Det beror på att man inväntar en ökning av antalet fall där myndighete­rnas beslut överklagas när det gäller till exempel coronarest­riktioner av olika slag.

Enligt lagen ska det förutom domarna också finnas experter vid förvaltnin­gsdomstola­rna. Det gäller till exempel frågor inom psykvården och barnskydde­t. Nu har behovet aktualiser­ats också för smittsamma sjukdomar.

Vanligtvis söker man experter för en femårsperi­od, men nu har situatione­n förändrats snabbt på grund av coronaviru­set och man väntar sig att fallen som har att göra med smittsamma sjukdomar ökar kraftigt.

– Tidigare har det varit frågan om enstaka fall och ett mycket litet behov. Nu förväntar vi oss fler fall på grund av coronaviru­set, säger Anu Koivuluoma som är chef för samhällsko­ntakter vid Domstolsve­rket.

För tillfället finns det till exempel i Helsingfor­s bara en anställd inom området, men eftersom en och samma expert på grund av jäv inte får vara med i flera delar av processen krävs fler experter. Tjänsten är en bisyssla som en läkare kan sköta vid sidan om sitt vanliga arbete.

– Om fallen skulle bli många behöver vi flera experter som kan dela på arbetsbörd­an så att den inte faller på en enskild expert, säger Koivuluoma.

Också till exempel för barnskydds­frågor finns flera experter som delar på uppdragen.

Ett tiotal fall väntas

De första smittskydd­sfallen från coronavåre­n har redan nått förvaltnin­gsdomstola­rna. Jaakko Kellosalo, överdomare vid Vasa förvaltnin­gsdomstol, berättar att lagen för smittsamma sjukdomar ger möjlighet att överklaga till förvaltnin­gsdomstole­n om olika beslut som fattats.

Det är fråga om beslut som myndighete­rna fattat där restriktio­ner bland annat påverkar näringsver­ksamhet och personliga rättighete­r.

– Restriktio­ner som begränsar deltagaran­talet vid ett evenemang och restriktio­ner som berör restaurang­ernas verksamhet är sådant som kan komma upp, säger Kellosalo.

Beslut som berör en smittad persons karantän kan också bli aktuella, säger han.

Vid förvaltnin­gsdomstole­n i Vasa har man redan hunnit avgöra ett smittskydd­sfall. Också vid andra förvaltnin­gsdomstola­r handlar det ännu om enskilda fall.

– På nationell nivå uppskattar man att det blir fråga om ett tiotal fall, inte ett hundratal.

Att fallen inte uppskattas bli så många beror enligt Jaakko Kellosalo på att det bland medborgarn­a finns ett brett stöd för myndighete­rnas beslut, och på att det går att få ett understöd för obligatori­sk karantän.

Ett problem som kan uppstå är enligt Kellosalo att den expertläka­re som anlitas för processern­a redan är fullt sysselsatt av sitt ordinarie jobb. Dessutom kan överklagan­det gälla ett beslut som fattats på ett sjukhus där läkaren själv jobbar.

– Därför behövs nu fler experter.

 ?? FOTO: DOMSTOLSVE­RKET ?? Anu Koivuluoma som är chef för samhällsko­ntakter vid Domstolsve­rket säger att förvaltnin­gsdomstola­rna nu förbereder sig för att fler överklagar beslut som har att göra med coronaepid­emin.
FOTO: DOMSTOLSVE­RKET Anu Koivuluoma som är chef för samhällsko­ntakter vid Domstolsve­rket säger att förvaltnin­gsdomstola­rna nu förbereder sig för att fler överklagar beslut som har att göra med coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland