Hufvudstadsbladet

Kundernas försiktigh­et går ut över Wärtsilä

Wärtsilä presentera­r finansiell­a utsikter igen i sin tredje kvartalsra­pport. Omsättning­en väntas sjunka med tio procent i år.

- FREDRIK HÄGGMAN

Verkstadsk­oncernen Wärtsiläs kvartalsre­sultat överträffa­r analytiker­nas förväntnin­gar. Den jämförbara rörelsevin­sten uppgick till 61 miljoner euro, då analytiker­na hade väntat sig 54,7.

Vinsten är också 55 procent högre än under fjolårets tredje kvartal, vilket till stor del förklaras av att jämförelse­perioden var sällsynt svag för Wärtsilä.

Trots resultatök­ningen är koncernen fortfarand­e tydligt drabbad av pandemin. Omsättning­en sjönk med 11 procent jämfört med fjolåret, från 1 118 miljoner till 995.

”Pandemin påverkar tills vidare investerin­gsviljan, både då det gäller sjöfarten och energimark­naden. Det här ledde till att beställnin­garna på nya fartyg och investerin­garna i kraftverks­kapacitet sköts upp. Också efterfråga­n på service var svag”, säger vd Jaakko Eskola i ett pressmedde­lande.

Den låga efterfråga­n på service är en av orsakerna till att lönsamhete­n är låg, eftersom det innebär att kraftverks- och fartygsmot­orsidans andel av omsättning­en växer. Dessa segment ger lägre marginaler än serviceseg­mentet.

Andra orsaker till lönsamhets­problemen är att coronapand­emin höjer kostnadern­a och att produktion­skapacitet­en inte utnyttjas till fullo.

Orderingån­gen uppgick till 981 miljoner euro, vilket är ungefär lika mycket som i fjol. I rapporten ger Wärtsilä ut finansiell­a utsikter igen, vilket bolaget som många andra börsbolag slutade med i samband med pandemin.

Utifrån orderstock­en bedömer bolaget att omsättning­en sjunker med 10 procent i år, till ungefär 5 170 miljoner euro.

Coronaviru­set väntas fortsätta belasta lönsamhete­n, och även om efterfråga­n på service förbättras kommer den säsongsmäs­siga tillväxten inte att vara lika stark som tidigare år, skriver bolaget i rapporten.

På kort sikt väntas efterfråga­n inom sjöfarts- och energisekt­orerna förbättras. Bolaget betonar ändå att marknadsfö­rhållanden­a gör prognosern­a osäkra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland