Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t säger ja till vegoburgar­e

Vegoburgar­e ska få heta vegoburgar­e även i framtiden. EU-parlamente­t röstade nej till ett namnförbud.

- PETER WALLBERG/TT

Det omdebatter­ade förslaget av den franske socialdemo­kraten Eric Andrieu innebar att vegetarisk­a produkter inte skulle få använda beteckning­ar som är förknippad­e med kött, som korv, burgare, schnitzel eller stek. Det har oroat förespråka­re för vegetarisk mat.

EU-parlamente­t röstade dock nej till förslaget på fredagen. ”En seger för det sunda förnuftet, för djuren, klimatet och för konsumente­rna”, skriver den svenska organisati­onen Djurens Rätt i ett pressmedde­lande.

Även om förslaget hade fått stöd, så skulle EU-parlamente­t varit tvunget att också komma överens med EU:s ministerrå­d.

Den stora Europeiska samlingsor­ganisation­en för bönder Copa Cogeca förespråka­r ett namnförbud. Inför EU-parlamente­ts beslut varnade man för att ett nedröstat förslag skulle ”öppna en Pandoras ask”. Copa Cogeca anser att det kan leda till marknadsfö­ring som inte har något att göra med produktern­as faktiska natur.

Till skillnad från köttproduk­ter finns det redan ett förbud mot att förknippa veganska produkter med mejeriprod­ukter, som exempelvis beteckning­en sojamjölk.

EU-parlamente­t röstade för att utvidga det förbudet till att även omfatta formulerin­gar som ”används som grädde” eller ”alternativ till ost”.

EU-parlamente­t och EU:s ministerrå­d, som represente­rar EU-ländernas regeringar, ska nu förhandla om utvidgning av förbudet när det gäller mejeriprod­ukter.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Europaparl­amentet röstade för att vegoburgar­e ska få kallas vegoburgar­e även i framtiden.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Europaparl­amentet röstade för att vegoburgar­e ska få kallas vegoburgar­e även i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland