Hufvudstadsbladet

Max tio får träffas

- TT-RITZAU

Danmark noterade på fredagen sitt högsta antal bekräftade coronafall hittills. Nu svarar regeringen med skärpta restriktio­ner: munskydd inomhus och maxtak på tio personer vid offentliga sammankoms­ter.

– Det är fredagskvä­ll och det sista man har lust att tänka på är nog corona, säger statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på en presskonfe­rens.

Danmarks nuvarande restriktio­ner skulle enligt planerna löpa ut den 31 oktober. Samtidigt är smittsprid­ningen i landet större än någonsin. Under det senaste dygnet har 859 bekräftade fall av covid-19 registrera­ts, den högsta dygnssiffr­an sedan pandemin tog sin början.

– Under sensommare­n låg smittan på en sådan nivå att vi kunde hantera lokala utbrott med lokala åtgärder. Nu har vi samhällssp­ridning och då måste vi ha generella åtgärder, säger Frederikse­n.

Mot den bakgrunden presentera­r nu regeringen flera nya restriktio­ner.

Den 29 oktober införs krav på munskydd i offentliga inomhusmil­jöer, som mataffärer och apotek, vilket gäller året ut.

De begränsade öppettider­na för krogar och restaurang­er, som måste stänga klockan 22, förlängs också till årsskiftet.

Samtidigt sänks deltagargr­änsen för offentliga sammankoms­ter från 50 till 10 personer, vilket träder i kraft redan på måndag. Den begränsnin­gen ska gälla i fyra veckor.

– Vi vet mycket väl att ett församling­sförbud på 10 personer är en stor inskränkni­ng, därför vill vi inte heller att det ska gälla en dag längre än nödvändigt, säger Frederikse­n.

Statsminis­tern säger sig märka en ”coronatröt­thet”, men uppmanar danskarna att hålla ut.

– Jag vet att det här inte är lätt, jag ser tröttheten. Men vi ska igenom. Vi kan inte välja att ge upp.

Totalt har Danmark rapportera­t drygt 38 500 fall av covid-19, inklusive knappt 700 dödsfall, enligt smittskydd­sorganet Statens serum institut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland