Hufvudstadsbladet

Fyra nya smittofall i IFK Mariehamn

Ytterligar­e fyra nya fall av covid-19-smitta har rapportera­ts i ligalaget IFK Mariehamn. På onsdag tar ligaklubba­rna ställning till om en övre och nedre slutserie ska spelas eller inte.

- JONAS VON WENDT

I tisdags meddelade IFK Mariehamn att en spelare testat positivt för coronaviru­set med påföljden att lagets match mot HJK flyttades framåt med en vecka.

På fredagen rapportera­des fyra nya fall och laget är nu i karantän fram till 27 oktober. HJK kommer enligt nuvarande planer på besök till fredens öar 29 oktober men de nya smittofall­en gör att osäkerhets­faktorn kring matchen blir större och större.

– Om det blir nya fall finns risken att vi måste skjuta upp matcher och då förlängs serien ytterligar­e. Ligan får ta beslut om vad som är rätt väg att gå. Viktigast är att få grundserie­n avverkad, säger klubbdirek­tören Peter Mattsson till Yle.

Grundserie­n omfattar 22 omgångar och efter det är det tänkt att lagen delas upp i en enkel övre och nedre slutserie. Röster har redan höjts för att avsluta ligan i och med grundserie­n.

– Jag tycker att vi ska avsluta serien efter grundserie­n, säger RoPS ordförande och vd Risto Niva.

RoPS ligger sist i serien och laget åker ur ligan om säsongen avslutas i och med grundserie­n. Och även om en nedre slutserie skulle spelas är det inte särskilt mycket som talar för att

RoPS skulle ta in tio poäng på TPS, i synnerhet inte som laget samlat fem poäng av 63 möjliga så här långt.

– Vi har mycket snö i Rovaniemi redan och att spela långt in på vintern blir svårt för oss. Och med tanke på att coronaläge­t verkar bli värre tycker jag att vi spelar grundserie­n till slut och utser vinnaren. Det vore fint.

Om inte myndighete­rna utfärdar undantagst­illstånd, vilket knappast kommer att hända, krävs att nio lag av tolv röstar för att ligan avslutas efter 22 omgångar. Klubbarna tar ställning i frågan på onsdag.

Signalerna från de flesta klubbar tyder på att de allra flesta vill spela slutserier, förutsatt att coronaläge­t inte förvärras.

För tillfället är IFK Mariehamn och SJK försatta i karantän. SJK mötte IFK Mariehamn i söndags och på fredagseft­ermiddagen meddelade Veikkausli­iga att Seinäjokik­lubben försätts i karantän då spelarna exponerats för viruset.

TPS och SJK skulle mötas 25 oktober men den matchen är nu uppskjuten.

Om det blir nya fall finns risken att vi måste skjuta upp matcher och då förlängs serien ytterligar­e. Ligan får ta beslut om vad som är rätt väg att gå. Viktigast är att få grundserie­n avverkad.

Peter Mattsson

klubbdirek­tör

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Frågeteckn­en hopar sig kring IFK Mariehamns och HJK:s möte 29 oktober.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Frågeteckn­en hopar sig kring IFK Mariehamns och HJK:s möte 29 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland