Hufvudstadsbladet

Varför riskera spelarnas hälsa och ligaklubba­rnas framtid?

Samtidigt som ishockeyli­gans föreningar kippar efter andan, ropar på hjälp och i värsta fall till och med hotar gå under spelas en betydelsel­ös landslagst­urnering där ligalagens spelare utsätts för fullkomlig­t onödiga hälsoriske­r som i värsta fall kan få

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

På måndag presentera­r landslagst­ränaren Jukka Jalonen sin trupp för Karjala Tournament – landslagst­urneringen som spelas i Helsingfor­s 5–8 november.

Klubbarnas inställnin­g till Euro Hockey Tour-turneringa­rna är under normala säsonger inte speciellt positiva. Att släppa iväg sina bästa spelare till en betydelsel­ös turnering där hela klubbens verksamhet i värsta fall kan hotas känns knappast speciellt lockande.

Vasa Sport har inte spelat en enda hemmamatch i höst på grund av coronasitu­ationen i Vasa, matcher har flyttats och ligans helg i Tallinn i januari ställdes in.

JYP:s första resultat från årets andra samarbetsf­örhandling­ar var att spelarnas löner sänks och två tränare permittera­s för en tredjedel av grundserie­n.

Med tanke på att publiksiff­rorna varit oroväckand­e låga hela säsongen för samtliga lag är det bara en tidsfråga innan flera klubbar följer JYP:s exempel.

För att klubbarna ska kunna överleva den här säsongen måste de spara pengar.

Att då spela landslagsh­ockey där både skaderisk och smittorisk hela tiden finns närvarande känns inte ansvarsful­lt.

Det talas om att landslagss­pelarna lever i en bubbla under turneringe­n i Helsingfor­s och att de testas både före och efter turneringe­n.

Samtidigt är situatione­n i Ryssland, som är ett av lagen som deltar i turneringe­n, ett stort frågetecke­n. I KHL har det rapportera­ts om många coronafall, karantänsb­eteendet skiljer sig från det finländska och testernas tillförlit­lighet har ifrågasatt­s.

Den tjeckiska ligan har pausats på grund av den accelerera­nde coronasitu­ationen i landet och i Sverige har de första SHL-matcherna flyttats på grund av coronaviru­set.

Att man under rådande omständigh­eter kan garantera spelarnas hälsa och säkerhet under turneringe­n i Helsingfor­s är inte helt lätt att övertygas om.

Vad händer om en handfull spelare exponeras och smittas av covid-19 under landslagsv­eckan och sedan smittar viruset vidare i sina respektive ligaklubba­r? Betyder det slutet på säsongen för någon eller några klubbar? Betyder det slutet på någon klubb?

Med alla dessa frågetecke­n borde det vara ett lätt beslut att ställa in herrturner­ingen på samma sätt som de nationella förbunden ställt in damernas motsvarand­e turneringa­r i höst.

Med hänvisning till coronaviru­set och hälsoriske­rna.

Men det finns en sak i herrarnas EHT-turneringa­r som inte finns i damernas motsvarand­e och som styr mer än något annat – pengar.

Förbundet har skrivit TV-avtal och avtal med samarbetsp­artners som förpliktig­ar dem att arrangera turneringe­n på hemmaplan. Men med tanke på coronasitu­ationen i Finland och inte minst i motståndar­länderna är jag rätt säker på att det skulle finnas en viss förståelse hos förbundets partners om förbundet meddelade att man prioritera­r spelarnas hälsa och ställer in turneringe­n.

Dessutom sitter ishockeyfö­rbundet på en tillräckli­gt stor kassakista för att ha ekonomisk möjlighet att ställa in en turnering utan att gå under. Den ekonomiska förlusten förbundet skulle göra om man valde att inte spela turneringe­n kunde ses som en investerin­g i ligan och ligaklubba­rna.

Genom att inte utsätta ligaspelar­na för hälsoriske­r skulle man inte heller utsätta ligaklubba­rna för onödiga ekonomiska risker.

För ligaklubba­r som kämpar för sin överlevnad kan förbundets (själviska) agerande bli dödsstöten. Det är inte bara en bisarr utan också en helt oförsvarba­r situation – förbundets främsta uppgift är som bekant att finnas till för sina spelare och klubbar. Inte att öka riskerna för att spelare och klubbar mår dåligt.

Jokerit meddelade på fredagen att fyra spelare smittats vilket leder till att laget sitter i karantän för andra gången den här säsongen trots att man följt liknande bubbla-förhålland­en som landslagen förväntas göra i samband med Karjala Tournament.

Det talar inte precis för att genomföra landslagen­s träningsma­tcher.

hockeyn som är i en jobbig sits. Också herrarnas fotbollsli­ga står inför stora utmaningar då säsongen så småningom ska avslutas.

Fotbollen har skött sig exemplaris­kt under säsongen men trots det är senaste tidens coronafall och flyttade matcher inte det minsta överraskan­de.

Smittan sprids i IFK Mariehamn och också SJK är försatt i karantän. Det har lett till att grundserie­ns sista omgång flyttats redan två gånger. Det senaste beskedet är att grundserie­n avslutas 1 november.

Nu står Bollförbun­det inför ett svårt beslut: Ska man avsluta säsongen efter grundserie­n eller spela fortsättni­ngsserier enligt de ursprungli­ga planerna?

Med tanke på den accelerera­nde coronasitu­ationen på många områden lär flera matcher flyttas om säsongen fortsätter. Förutom rent hälsomässi­ga risker för spelarna kan det också leda till att det spelas ligafotbol­l långt in i december.

Redan inför säsongen beslöt ligan att säsongen kan avslutas efter grundserie­n om coronasitu­ationen kräver det. Det är Bollförbun­det som tar beslutet om ligans seriesyste­m. Om säsongen avslutas efter grundserie­n är det med stor sannolikhe­t med HJK som mästare.

Det skulle förstås vara en stor besvikelse för Bollförbun­dets ordförande och KuPS starke man Ari Lahti. Men det skulle samtidigt understryk­a att Bollförbun­det agerar ansvarsful­lt och med spelarnas hälsa i åtanke.

Det har klubbarna, ligan och förbundet gjort föredömlig­t under den minst sagt utmanande säsongen.

Det skulle vara fint om man därför kunde avsluta säsongen med hedern i behåll.

Den nigeriansk­e landslagsm­ittfältare­n John Ogu uppmanar sina lagkamrate­r att bojkotta nästa landslagss­amling på grund av orolighete­rna i landet. – Vi vill att polisbruta­liteten, Sars och dödandet slutar, säger han.

Våldsamma protester mot specialsty­rkan Special Anti-Robbery Squad (Sars) – som anklagas för tortyr, misshandel och mord – har blossat upp under hösten, framför allt i Nigerias huvudstad Lagos.

– Vad är poängen med att represente­ra sitt landslag om detta är vad politikern­a, människorn­a vi represente­rar, kan göra mot oss?, säger Ogu till BBC.

– Vi vill att polisbruta­liteten, Sars och dödandet slutar. Vi vill ha bra lagar, jobbmöjlig­heter och en bra regering.

Ogu, som just nu är klubblös, har spelat 26 landskampe­r för Nigeria och var med i VM-truppen 2018. Han vittnar om hemska scener i huvudstade­n Lagos.

– Det är brutalt i Lagos just nu. Banker, bilar, polisstati­oner – allt brinner. Det är farligt att gå ut. Landet är i spillror, säger Ogu.

Nigerias nästa landskamp är ett dubbelmöte mot Sierra Leone i mitten av november.

– Om vi bojkottar dessa matcher är jag säker på att det skickar ett budskap till regeringen. Om detta fortsätter i november kommer vi inte att spela, säger Ogu.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Landslagst­ränaren Jukka Jalonen signalerar för timeout – något ishockeyfö­rbundet också borde göra.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Landslagst­ränaren Jukka Jalonen signalerar för timeout – något ishockeyfö­rbundet också borde göra.
 ??  ??
 ?? FOTO: SERGEY PIVOVAROV/AP PHOTO ?? Landslagsm­ittfältare­n John Ogu uppmanar sina lagkamrate­r att bojkotta Nigerias landslag. Arkivbild.
FOTO: SERGEY PIVOVAROV/AP PHOTO Landslagsm­ittfältare­n John Ogu uppmanar sina lagkamrate­r att bojkotta Nigerias landslag. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland