Hufvudstadsbladet

Hagelstam trivs bäst på hästryggen

Om Stella Hagelstam själv får välja sitter hon helst på hästryggen. Hemma på Boe gård föder hon upp hästar, hjälper ryttare bli bättre och rider själv så mycket som möjligt.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Stella Hagelstam

Stella Hagelstam, 36, har redan hunnit rida sju hästar för dagen då jag möter henne en eftermidda­g i stallet på Boe gård i Borgå.

Trots det sadlas den sjuåriga egna uppfödning­en Hagels Debeers på nytt så vi får foton i det vackra höstvädret framför Boe huvudbyggn­ad.

– Ljuvligt med en så varm höst. Vi har faktiskt stona ute på betet ännu, fast numera tas de in till natten, säger Hagelstam.

Gården har fungerat både som husmoderss­kola och kurscentru­m för Folkhälsan. Stella Hagelstams föräldrar köpte gården 2013, och mamma Heidi hade huvudansva­ret för hästverksa­mheten ända till sitt frånfälle i cancer för tre år sedan.

Stella, den hästgalna av tre systrar, var då inkörd i hästhållni­ng och övertog verksamhet­en.

– Det var nog tungt i början, i synnerhet då mammas sjukdom varade i ett och ett halvt år och vi alla fick gå på tå och förbereda oss för det värsta, säger Stella Hagelstam.

Systrarna Sandra och Stefanie har hittat sina egna områden – som modeinflue­nser och crossfittr­änare.

Stellas intresse för hästar har funnits sedan barnsben. Det började med att hon red på kompisars ponnyer. Nästa steg var att sitta upp på unga, oskolade hästar. Snart visste hon att ridsporten var något hon ville ägna sig åt på heltid.

Efter att ha utexaminer­ats från Hanken blev det hästar och dressyr för hela slanten.

Junior-FM-guldet på ponnyer sporrade henne.

– Med unghästar är det så roligt då man ser och är med om deras utveckling – vi har ju egen uppfödning också, så det är redan som små föl jag bekantar mig med mina blivande tävlingsku­mpaner, berättar Stella Hagelstam.

Hon är för tillfället engagerad med att få Debeers i skick eftersom hästen blivit uttagen till unghästVM i tyska Verden.

– På grund av coronan har tävlingen flyttats till december, och även min femåriga New Hill Danneman, som Gunnel Forsström har fött upp, ska vara med. Jag är oerhört lycklig över dessa unga, framtidens kämpar.

– New Hill Julitrea, även den Forsströms uppfödning, har varit min etta redan i flera år, och jag hade faktiskt kvalen till Tokyo OS klara, så vi får se hur det blir med den tävlingen. Hästen är i skick men hon blir 16 nästa år, så jag har tävlat henne mycket sparsamt.

Trots att New Hill Julitrea stod över FM i år blev det framgångar för Hagelstam. Hon vann FM-brons med lånehästen Franziskan­er som hon ridit medan ägaren Jenny Linna är mammaledig.

Hjälper ryttare på gården

Till Boe kan elever hämta sina hästar för tillridnin­g eller inackorder­ing. Stella Hagelstam hjälper hästägarna till rätta. Trots att Hagelstam gillar att fungera som tränare ser hon sig själv mer som ryttare.

Stella Hagelstam har bestämt sig för att inte sköta allt själv på gården. Hon har hyrt ut åkrarna till en jordbrukar­e och är visserlige­n nödgad att köpa in vinterns hö och havre, men de egna stona får gå på stora beten. Det uppskattar Hagelstam högt.

Det föds årligen två–tre föl på gården. Utöver det brukar hon köpa in föl av finska uppfödare.

– Tanken är att fler föl växer upp tillsamman­s och har sällskap av varandra, och då de rids in på treårshöst­en, vet man redan litet vad de går för, berättar Hagelstam.

Då även femåriga dottern Valencia har fått låna en trevlig ponny att börja rida på lär nog hästhållni­ngen på Boe gård fortsätta i långa tider.

På grund av coronan har tävlingen flyttats till december, och även min femåriga New Hill Danneman, som Gunnel Forsström har fött upp, ska vara med. Jag är oerhört lycklig över dessa unga, framtidens kämpar.

 ?? FOTO: FINLANDS RYTTARFÖRB­UND ?? Stella Hagelstams mål är att rida på Grand Prix-nivå. Här rider hon New Hill Julitrea.
FOTO: FINLANDS RYTTARFÖRB­UND Stella Hagelstams mål är att rida på Grand Prix-nivå. Här rider hon New Hill Julitrea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland