Hufvudstadsbladet

Piqué försöker styra upp ett Barcelona i kaos

Långkörare­n kring Lionel Messi splittrade ett redan splittrat FC Barcelona ytterligar­e i somras. Den oförliknel­ige argentinar­en stannade kvar på Camp Nou ett år till men förtroende­sprickan mellan styrelsen och de ledande spelarna i omklädning­srummet växte

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

– Jag skulle ljuga om jag sade att Messigreje­n inte påverkade mig. Visst gick det mig på nerverna, säger mittbacken Gerard Piqué till La Vanguardia.

33-årige Piqué har vunnit allt och lite till med såväl det spanska landslaget som Barcelona men inte heller Piqué har nått maxnivå under de två senaste säsongerna.

Mot den bakgrunden var det kanske aningen märkligt att klubben valde att förlänga hans kontrakt till 2024. Piqué lär knappast bli bättre och en klubb i ekonomiskt trångmål kanske kunde använda de 20 miljoner euro han får om året till något bättre.

Men fotbollen är som bekant inte alltid svartvit. Piqué är enormt populär bland supportrar­na och en ikon inte bara i Barcelona utan i hela Katalonien, då han aktivt tagit ställning för Katalonien­s självständ­ighet. Ordförande­n Josep Maria Bartomeu och hans kritiserad­e styrelse försökte på det här sättet köpa lite sympatier av en uppretad hop fans.

Att förlänga kontrakten med Frenkie de Jong, Marc-Andre ter Stegen och Clement Lenglet är mer förståelig­t. De tre har många år kvar på toppnivå.

Men Piqués värde mäts naturligtv­is inte bara på planen. Han är en ledare som klubben behöver för tillfället, inte minst på lördag då Real Madrid kommer på besök till ett ödsligt och tomt Camp Nou.

Båda jätteklubb­arna har inlett säsongen darrigt. Real föll mot ett coronahärj­at Sjachtar i Champions League senast och Barcelona har gått hackigt i La Liga.

Messi har som vanligt varit bra och argentinar­en har åtminstone hittills visat att han kan lägga menings

skiljaktig­heterna med styrelse och Bartomeu åt sidan och koncentrer­a sig på fotbollen. Huruvida fokus hålls på rätt saker om resultaten blir sämre återstår att se.

– Hade jag varit ordförande hade jag inte handlat som Bartomeu gjorde i fallet.

Bartomeu har tappat sitt anseende bland spelarna efter att det uppdagats att han anlitat ett externt PRbolag för att kasta ett negativt sken över spelarna.

– Det är ju helt sinnessjuk­t att i ett läge som detta kasta pengar på dylikt. Pengar som de nu kräver av oss genom att få oss att gå ner i lön. Jag är inte typen som brukar mucka gräl eller bli osams med folk men ibland blir det för mycket även för mig.

– Nu försöker jag behålla en profession­ell relation med ordförande­n men visst har något gått sönder mellan oss. Något som inte går att fixa.

Piqué har tagit och tar Messi i försvar.

– Vi och hela klubben kan skatta oss lyckliga över att vi haft världens bästa fotbollssp­elare hos oss i över femton år. Han är ett helgon för oss. Att ett helgon som han inte känner att styrelsen lyssnar på honom är skamligt. Världens genom tiderna bästa spelare ska hyllas, inte förnedras.

– Vi har blivit dåliga på att hålla våra legender om ryggen och hålla dem kvar i klubben. Var är Guardiola, Xavi, Puyol och många andra? Det är något som vi inte gör rätt i FC Barcelona för tillfället, säger Piqué till La Vanguardia.

 ?? FOTO: JOSEP LAGO/LEHTIKUVA-AFP ?? Gerard Piqué sparar inte på krutet då han kritiserar styrelsen i Barcelona.
FOTO: JOSEP LAGO/LEHTIKUVA-AFP Gerard Piqué sparar inte på krutet då han kritiserar styrelsen i Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland